Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kunskapen i en knivsegg

Illustration av slipning och bryning

Vassa verktyg är avgörande i träslöjd. Inte bara för resultatet utan också för känslan i hantverket.

Knut fick redan som barn lära sig slipa verktygen just för att det skulle vara roligt att slöjda. Och intresset för slipfaser och eggvinklar har hållit i sig. Det räcker inte med att eggen är vass, hela slipfasens form och vinkel påverkar hur den skär i träet.

I rollen som hemslöjdskonsulent började Knut mäta erfarna slöjdares knivar och fann ett mönster. Han kom fram till att slipfasens bredd bör vara dubbla knivens tjocklek. Det vill säga om ett knivblad är 3 millimeter tjockt, bör slipfasen vara 6 millimeter. Det ger eggen en vinkel på ungefär 27,5 grader. Knivar för fintäljning i mjukt trä kan vara lite tunnare, ner till 25 grader och knivar för grovtäljning kan få vara trubbigare, upp till ca 30 grader.

Knut rekommenderar
Täljkniv: 27-30 grader
Täljkniv för fintäljning: 25-27
Täljyxa: 30
Karvsnittskniv: 17-20
Skedkniv: 17-20
Bandkniv: 25
Stämjärn för hand: 25
Stämjärn med klubba: 30

En gammal sliten täljkniv med slida

Knut berättar..

”Eg hadde en gang en kniv eg jort sjöl, den va så kvass att eg kunne barbere meg me den. Å den va så utsletten att de va bare slipefasen ijenn av blae. Men den ha eg mösta.”

(Jag hade en gång en kniv jag gjort själv, den var så vass att jag kunde raka mig med den. Och den var så utsliten att det bara var slipfasen kvar av bladet. Men den har jag förlorat.)


Dessa ord hörde jag ofta min far yttra under uppväxtåren och jag har ofta undrat vad det kunde ha blivit av denna kniv. Var hade han tappat den?

Under andra världskriget byggde pappa ”Fredly”, vår hytta på fjället. Under tiden arbetet med djuren pågick hemma på gården fick verktygen ligga kvar på hyttan invirade i mjölsäckspapper. Fredly stod sig bra fram till 1991 då syllen var dålig och vi fick riva den och bygga en ny i samma stil.

När vi rev gamla Fredly uppenbarade sig på regeln under fönstret ett brunt paket. Där i låg en slidkniv, med ett rostigt och så gott som helt utslitet knivblad. Pappa var borta sedan några år, men när vi visade kniven för mamma sa hon att det var just den som pappa talat om och saknat så. Den kniven har jag nu och den är mitt absolut käraste minne av min pappa. Jag har slipat, brynt och striglat kniven och visst går det att barbera sig med den!

Senast uppdaterad: 2024-06-03 16:21