Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Slöjden börjar i skogen

Två krokiga björkstammar och en man som bär på krokiga bitar av björk.

Trä är ett material som växer och träslöjden hänger tydligt samman med skogen där virket formats.

”Skickliga slöjdare har förmågan att kunna "läsa ett träd". De kan redan i skogen avgöra om det är värt att fälla ett träd för ett visst ändamål. / Genom att studera detaljer på trädets stam och grenverk, växtsättet och var trädet växer kan man bedöma vedens egenskaper. Ett gott slöjdmaterial som behandlats varsamt och med kunskap och bearbetats av bra verktyg av skickliga händer har förutsättning att bli funktionella och vackra slöjdföremål.”
Ur boken Slöjden börjar i skogen – Konsten att läsa ett träd (Lars Pettersson red.). Boken gavs ut 2011 av Hemslöjdens förlag och utgick från Knuts kunskap om skogen, träden och slöjden.

Några år efter att boken Slöjden börjar i skogen gavs ut kläckte Knut idén till Ur Björk, en utställning där slöjdare lekte med trädets möjligheter. Man ville se hur många föremål som gick att tillverka av en enda björk. Hela björken användes: näver, rot, grenar, löv – ja allt! Trädet som annars hade sålts för några hundralappar som massaved blev till 400 föremål tillverkade av 22 slöjdare. Tillsammans hade de värde av en halv miljon kronor.

Knut berättar..

När vi högg våran vinterved i skogen så pekade pappa ofta ut träd och bad mig komma ihåg var de växte. Träden hade olika former som skulle passa att göra olika saker av, till exempel nya skacklar på en vagn eller nya medar till en släde.

När vi sedan började kapa vinterveden så hittade vi ibland ämnen som skulle passa till yxskaft. Då kapade vi lagom längd, yxade till grovt och la på tork till senare tillfällen. Detsamma gjorde vi med andra ämnen. Det skulle ligga på tork så att när vi behövde det, så fanns det att hämta. Då kunde vi göra skaftet färdigt och passa in det i yxan direkt. Om skaftet var färskt och fuktigt hade det torkat och krympt och yxhuvudet hade lossnat igen.

Det är det man sa förr: 'Du ska ta ämnet när du ser det, så har du det när du behöver det'.
Hämtar du det när du behöver det har du ofta för bråttom.

Senast uppdaterad: 2024-06-03 15:51