Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ordskattkistan

Ett vitt träskrin med guldtext som säger Ordskattkista

Ordskattkista - det berättas om den i det gamla finska eposet Kalevala. Öppnar man den börjar det flöda berättelser och det fina är att ju mer man berättar, desto fler ord flödar ur kistan. En historia leder till nästa, som leder till nästa.

Till projektet Slöjdcirkus gjorde Knut Östgård om dikten om ordskattkistan till ett föremål – en ordskattkista att hålla i handen. Inspirationen kom från ett relikskrin han sett på Västernorrlands museum, grovt slöjdat, urholkat, med skjutlock. Knuts version är fint skuren och dekorerad med bladguld.

I arbetet med barnen blev ordskattkistan ett sätt att lära sig slöjdens ord och uttryck: Barka, tälja, sy, stoppa och såga.

Och precis på samma sätt som orden flödar ur ordskattkistan, och berättande föder fler berättelser, så flödar slöjden ur Knut. En bra slöjdidé leder till nästa, som leder till nästa, och nästa. De som har jobbat med Knut säger: samtidigt som vi arbetade med ett projekt, kom han med idéer för tio nya.

En gång när vi träffade Knut för en intervju, slog han ut armarna och sa "Bara fantasin sätter stopp - och den har jag gott om"

I den här utställningen har vi samlat ett urval av allt Knut gjort genom åren – slöjd, projekt & tekniska iakttagelser. Vi har också samlat på oss några av alla de berättelser som skapats på vägen, i möten mellan Knut och hans inspiratörer, kollegor och lärjungar.

/Utställningsproducenterna Sara Degerfält och Tobias Havaas
Hemslöjdskonsulenter på Kulturförvaltningen, Västra Götalandsregionen. Nääs, april 2024.

Senast uppdaterad: 2024-06-03 15:51