Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Entrén med dörrar och portar

  • Äldre typ av entré med låg bräddörr med hyvlade entumsbrädor
    Bild 1 av 8

    Äldre typ av entré med låg bräddörr med hyvlade entumsbrädor

  • Solåsen entré från insidan
    Bild 2 av 8

    Solåsen entré från insidan

  • Hemviks entré med pardörr och smalt överljusfönster
    Bild 3 av 8

    Hemviks entré med pardörr och smalt överljusfönster

  • Hemviks entré från insidan - här är det inre pardörrarna i dubbeldörrarna borttagna för sommaren
    Bild 4 av 8

    Hemviks entré från insidan - här är det inre bladen i dubbeldörren borttagna för sommaren

  • Skiss över Bergklintens fasad med entré
    Bild 5 av 8

    Skiss över Bergklintens fasad med entré

  • Talluddens entré med dörr i karrosseripanel
    Bild 6 av 8

    Talluddens entré med dörr i karrosseripanel

  • Tjänstemannavillans entrédörr klädd med teakfanér som har ett diagonalt spårat rutmönster och sexkantigt fönster
    Bild 7 av 8

    Tjänstemannavillans entrédörr klädd med teakfanér som har ett diagonalt spårat rutmönster och sexkantigt fönster

  • Gulmåras entré
    Bild 8 av 8

    Gulmåras entré

Entréerna i våra hus har gått från enkla bräddörrar via vackra spegeldörrar och teakdörrar till dagens moderna säkerhetsdörrar. Här kan du läsa om de tre förra exemplen.

Den lilla torpstugan från mitten av 1800-talet

Exempelhuset Solåsens ytterdörren är en låg bräddörr med hyvlade entumsbrädor som stomme. Brädorna hålls samman med två horisontellt lagda naror som tillåter brädorna att röra sig med varierande fuktkvot. Narorna är infällda i dörrbrädorna i ett kilformat spår, men bara spikade i ytterändarna. Gångjärnen är handsmidda bandgångjärn som är tåliga nog att bära den tunga dörren. Utsidan är klädd med liggande spontad panel som är linoljefärgsmålad i engelskt rött. Låset är ett utanpåliggande kammarlås. Ytterdörren går inåt, vilket är vanligt under denna tid. Eftersom dörren ligger indragen från fasadlivet skyddas den något från väder och vind. 

Denna typ av dörr är relativt lätt att tillverka själv. Den är vanlig som ytterdörr i enklare miljöer under 1800-talet och förekommer på uthus och ekonomibyggnader även under 1900-talet. 

Klicka här för att läsa om vårt exempelhus Solåsen från 1840-talet

Husen från omkring 1900

Exempelhuset Hemviks ytterdörr är en utåtgående pardörr tillverkad av kärnfuru. Varje dörr har tre profilerade träspeglar, även kallade fyllningar. Dörren har en större spegel i mitten och mindre speglar över och under denna. För att minska värmeförluster har ytterdörren kompletterats på insidan med innerdörrar. Över dörren sitter ett smalt överljus.

Klicka här för att läsa om vårt exempelhus Hemvik från 1890

1920-talets entré

Exempelhuset Bergklinten från 1928 har en öppen förstukvist. Över entrén finns en balkong, som bärs upp av pelare. Dessa kunde vara utformade med dekorativa kapitäl, men är i det här fallet helt enkla. Även träräcket kring förstukvisten kunde ha en mer dekorativ utformning med balusterdockor, men här är de släta och raka. Yttertrappan är gjuten av cement. Intill dörren finns ett spröjsat tvåluftsfönster med sex rutor. Utomhuslampor med opalglaskupor lyser upp entrén när det är mörkt. 

Ytterdörren är målad brun med linoljefärg. På den övre delen av dörren finns en rektangulär glasning. Innanför den oisolerade ytterdörren finns ett vindfång, som hindrar den kalla uteluften från att tränga in i huset. 

Klicka här för att läsa mer om exempelhuset Bergklinten

1940-talets entré

Exempelhuset Talluddens strama putsade fasad bryts upp av dörrarna som är tillverkade i trä. De är tillverkade i 2 tums ramstycke klädda med karosseripanel av fur på utsidan och kryssfaner på insidan. Tröskeln är av ek och både dörr och tröskel är fernissade. I den övre delen finns en rektangulär fönsterruta med mönstrat glas. Över entrén finns ett enkelt skärmtak, vilket är typiskt för denna tidsperiod. Även det smidda trappräckets strama, men eleganta utformning är tidstypisk.

Läs mer om exempelhuset Talludden här

 
Vårda varsamt

Karosseripanel kan med fördel lackas om. Om karosseripanelen är skadad kan den lagas med hjälp av ny panel. Panelen är spontad så om skadan sitter mitt i dörren kan det vara enklast att byta hela den delen ut till kanten.

Den moderna entrén

Till exempelhuset tjänstemannavillan från 1959 finns det en huvudentré och en groventré. Groventrén, som leder till en trapphall med trappor till kök och källare. Denna är något försänkt i förhållande till bostadsplanet.

Vid huvudentrén finns en trappa som är gjuten av betong och klädd med natursten på plansteg och vilplan. Det dekorativa trappräcket i smide är svetsat och svartmålat.  

Ytterdörren vid huvudentrén är är klädd med teakfanér som har ett diagonalt spårat rutmönster. Dörren är oljad eller behandlad med linoljefernissa. Ett sexkantigt fönster pryder den övre delen av dörren och är inpassat i rutmönstret. 

Läs mer om Tjänstemannavillan från 1959 här

Exempelhuset Gulmåra från 1967 har entrén på den sida av huset som har ett frilagt suterrängplan. Huvudentrén är placerad något till vänster på framsidan och får skydd från det tak som balkongen på den övre våningen bildar.

Ytterdörren har ett ytskikt av teak och är behandlad med linoljefernissa. Intill dörren sitter ett högt och smalt fönster som är delat i två fönsterlufter. Fönster vid sidan om ytterdörren var väldigt populärt på 1960-talet.

Läs mer om Gulmåra här

Läs mer här

Mellan åren 1990 och 2010 hette vi Byggnadsvård Nääs. Under den tiden spred vi bland annat information genom faktablad om byggnadsvård. Här är faktabladet om ytterdörrar. Varsågod att ladda hem och läs!

Observera att informationen i faktabladen kan vara föråldrad och att hänvisningar till hantverkare och företag inte är uppdaterade. Kontakta oss på Slöjd & Byggnadsvård om du letar efter hantverkare eller en produkt, eller gå in på Hantverksregistret

Senast uppdaterad: 2020-03-31 08:44