Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Gulmåra - tegelvilla i suterrängläge ur Fågelfors Flora-serie från 1967

Gulmåra

Suterränghuset Gulmåra är ett av flera kataloghus i Fogelfors Flora-serie som uppfördes under den sk miljonprogrameran mellan 1965-1974. Läs mer om hustypen här!

Under perioden 1965-1974 pågår det så kallade miljonprogrammet, som ska förse Sverige med en miljon nya bostäder. Ofta förknippas miljonprogrammet med de många områden med flerbostadshus som byggs, men en stor del av de nya bostäderna uppförs också i form av villor, småhus eller radhus. Många av de nya husen är kataloghus.

Suterränghuset Gulmåra är ett av flera kataloghus i Fogelfors Flora-serie. Det här huset levereras 1967 som en monteringsfärdig byggsats från AB Fogelfors Bruk.

Alla hus i Flora-serien ritas av den danske arkitekten Ole Hellweg och blir snart väldigt populära. Husen har väl genomarbetade planlösningar och är på flera sätt nyskapande, med till exempel en kombination av trä och tegel i fasaden och liggande panel mellan fönstren. Flera andra hustillverkare försöker sedan efterlikna husen i Flora-serien.  

Gulmåra har en bostadsyta på 119,5 m² med fem rum och kök. Biutrymmen och ett extra sovrum i entréplan gör dock att huset känns större än vad det är.

På övre våningens framsida samt mellan fönstren på baksidan är fasaden klädd med en liggande brunmålad träpanel. Övriga delar av fasaden är klädd med gult fasadtegel. Taket är ett flackt sadeltak som är täckt med takpapp. 

Litteraturtips

Björk, C. Nordling, L. Reppen, L. (2009) Så byggdes villan. Svensk villaarkitektur från 1890 till 2010 

Flora-hus Fogelfors huskatalog (1966) Fågelfors  

Kataloghuset - det egna hemmet i byggsats (2004) Stockholm

Villabyggarboken - Ritningar och råd (1965) Hem i Sverige, Stockholm

Sjöström Larsson, Lena & Wergeni-Wasberg, Kerstin (2007) Dags att renovera - Var rädd om detaljerna

Senast uppdaterad: 2018-01-11 11:11