Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Bergklinten 1928

Bergklinten byggdes 1928 och är ett kataloghus i ett och ett halvt plan. Läs mer om dess exteriör, interiör och konstruktion här.

Bergklinten har en vitputsad fasad och ett brutet tak klätt med lertegelpannor. En frontespis och balkong på andra våningen markerar entréns placering något till höger på husets ena långsida. Fönstren är spröjsade och har en klassisk indelning i sex rutor per fönster. På vinden och i det nedersta takfallet på husets framsida sitter lunettfönster. 

Villan byggdes strax innan en brytningstid i svensk arkitektur. Fortfarande var de klassicerande stilinfluenserna förhärskande, men snart skulle funktionalismen slå igenom stort i samband med Stockholmsutställningen 1930. Det svenska 20-talets arkitektur benämndes utomlands ofta som ”The Swedish grace” på grund av sin lätta, ljusa och klassiska karaktär. 
 
Även med avseende på konstruktion och material kan detta sägas vara något av gränsen till en brytningstid. Många av de byggnadsmaterial som senare kom att bli väldigt vanliga, som till exempel betong, hade redan använts sedan länge. Ändå byggdes många villor fortfarande på ett sätt som hade varit vanligt i Sverige åtminstone sedan slutet av 1800-talet.

På den här tiden hade större villor jungfrukammare och serveringsgång. Mindre villor med en mer kvadratisk plan som denna hade däremot sällan sådana utrymmen. Den här typen av villa kunde många gånger vara uppdelad i två lägenheter, så att ena våningsplanet kunde fungera som bostad åt en äldre generation. I den här villan finns två lägenheter med vardera två rum och kök.

Senast uppdaterad: 2017-08-09 16:35