Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tjänstemannavillan 1959

tjänstemannavillan

Tjänstemannavillan som hustyp var vanlig vid slutet av 1950-talet. Läs mer om dess exteriör, interiör och konstruktion här.

Tjänstemannavillan är ett exempel på en hustyp som blev vanlig vid slutet av 1950-talet. I jämförelse med tidigare egnahemshus från 40- och 50-talet är villan mer representativ till sin karaktär, tack vare en förskjutning i fasaden och en uppdelning mellan utrymmen för umgänge och vila. 

Villorna har vid den här tiden blivit något större än vad de flesta enfamiljshus var under 1940-talet och på tidigt 1950-tal. Tjänstemannavillan är uppförd i ett plan med källare och har 4 rum och kök på cirka 90 m². Alla rum nås från den stora hallen. Taket är ett sadeltak klätt med tvåkupiga lertegelpannor och på fasaden sitter rött fasadtegel.

Exemplet Tjänstemannavillan visar på hur ett lite mer exklusivt enfamiljshus från denna tid kan se ut. Ofta har detaljer och val av material ägnats särskilt stor uppmärksamhet i den här typen av villor.

Vid 1950-talets slut befinner man sig på gränsen till en brytningstid med avseende på byggnadsmaterial och -metoder. Fortfarande byggs villor på ett hantverksmässigt sätt men en del nya material har tillkommit. På 1960-talet sker stora förändringar både vad gäller byggnadsteknik och val av material.

Senast uppdaterad: 2017-12-14 14:39