Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hemvik 1890

Hemvik är en så kallad salsbyggnad, en typ av dubbelradhus med sexdelad plan där salen placerats i mitten. Läs mer om dess exteriör, interiör och konstruktion här.

I mitten av 1800-talet började böndernas bostäder successivt förändras. Istället för de traditionella enkelradhusen, enkelstugor, parstugor och framkammarstugor, började husen byggas med dubbla rumsfiler. Ett samlingsnamn för dessa är dubbelradhusen.

Dubbelradhusen har förebilder i herrgårdarnas salsplan. Typiskt för dessa hus är sex- eller femdelade planer. De många rummen är tecken på ändrade boendemönster med separat kök, sovkamrar och särskilt finrum. På gårdarna placeras salen ofta i ena hörnet medan den klassiska sexdelade planen har en stor sal i mitten.

Förebilderna till salsplanen finns i Sydeuropa och kom vid 1600-talets mitt till Sverige som en bostadstyp för samhällets överskikt. Under 1700-talet kom plantypen att användas för officersboställen och prästgårdar. Från dessa hämtade bönderna sedan inspiration när de fick ökat välstånd efter skiftena.

Senast uppdaterad: 2017-01-16 14:03