Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Solåsen 1840

Teckning av ett torp med rödmålad träpanel och tegeltak. Fönstren är vitmålade .

Solåsen är en enkelstuga från 1840. Fram till början på 1800-talet är enkelstugan en mycket vanlig typ av boningshus på landsbygden. Läs mer om dess exteriör, interiör och konstruktion här.

Enkelstugan är en av de mest ålderdomliga stugtyperna. Troligen har den timrade enkelstugan med stuga, förstuga och kammare utvecklats under medeltiden. Utgrävningar i Skara och Lödöse antyder att enkelstugan kan ha funnits redan under 1100-1200-talet. Idag hittar vi tidiga exempel på planen i enstaka senmedeltida borganläggningar såsom Torpa stenhus i Kind.

Enkelstugan har troligen varit vanlig som bostadshus även på medelstora gårdar men under 1800-talet förekommer den främst på småbruk, torpställen och är mycket vanlig längs Bohuskusten. I början av 1800-talet börjar man bygga enkelstugor i två hela våningar. Byggnadstypen finns även i andra delar av landet men är särskilt vanlig i Dalsland där den dyker upp i samband med jordbrukets högkonjunktur 1800-1880.

Senast uppdaterad: 2016-11-28 13:52