Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Glasveranda

  • Foto från ca 1900 i svartvitt med sex personer framför ett hus i trä med liten glasveranda
    Bild 1 av 3

    Helgeröds glasveranda omkring 1900

  • Hemviks vackra entré med glasveranda från ca 1890
    Bild 2 av 3

    Hemviks vackra entré med glasveranda från ca 1890

  • Hemviks glasveranda från 1890 sedd inifrån
    Bild 3 av 3

    Hemviks glasveranda från 1890 sedd inifrån

Nyfiken på glasverandan och om det skulle passa på ditt hus? Här får du tips om olika typer av glasverandor och var du hittar mer information.

Återuppförande av en ursprunglig glasveranda

Vårt exempelhus Helgeröds glasveranda har ett valmat pulpettak med lagda takspån. Panelen är av locklist i samma utförande som husets övriga fasad. Verandan är inglasad men spröjsade, smårutiga enluftsfönster. Verandan är placerad på husets framsida och fungerar även som husets entré.

Den ursprungliga glasverandan byggdes i samband med huset ca år 1900, och har troligtvis haft i stort sett samma utformning fram till 1969 då den raserades av den kraftiga storm som drabbade Sverige under detta år. Den enda skillnaden från originalutförandet var den gjutna trappa som ersatta den äldre trätrappan, troligtvis någon gång under 50-talet.

Glasverandan omkring 1910.

Efter stormen byggdes aldrig verandan upp igen utan innerdörrarna fick tjäna som ytterdörrar fram till restaureringen inleddes år 2004. Det medförde vissa skador på innerdörrarna som vid restaureringen behövde tas ner och behandlas med linolja för att sedan kunna monteras åter. Innerdörrarna kunde inte leda bort fukt vilken lett till att syllen nedtill dörrarna hade skadats och drabbats av rötskador till den utsträckning att den behövde bytas ut, vilket gjordes 2005.

Den stengrund med stenmagasin som verandan var byggd på återanvändes till utformning och funktion. Det innebär att när solen lyser på stengrunden värms den upp och hjälper till att hålla en bra temperatur i torpargrunden för att motverka en för hög relativ fuktighet. Då verandan är inglasad skapas varm sommartid. Därför viktigt att golvet inte isoleras för att värmen skall kunna går ner i stenmagasinet.

2007 startade arbetet med att rekonstruera glasverandans självbärande stolpverk. Stolpverket sätts ihop med tappar och noter, och som sedan sammanfogas med träpluggar. Det är viktigt att träpluggarna är av ett torrare virke än resten av konstruktionen. Detta för att pluggarna ska kunna suga åt sig fukt från stolparna, varpå pluggarna sväller och gör konstruktionen starkare.

Under arbetet upptäcktes det att glasverandans originalfönsterbågar fanns kvar och relativt väl bevarade. De kunde renoveras och återmonteras i den nya rekonstruktionen. Verandan försågs 2009 med ett spåntak. 

 Verandan börjar färdigställas men än har inte spåntaket kommit upp.

Senast uppdaterad: 2020-04-07 11:53