Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Övre plan

övre plan

Övre plan inrymmer en lägenhet med tre rum och kök.

Lägenheten med tre rum och kök har vardagsrum och kök med ljus från två håll. Man når lägenheten via trapphallen i första plan. En centralt placerad hall fungerar som förbindelselänk mellan rummen.

Hall

När man kommer in i lägenheten möts man av en stor hall som ligger mitt i huset. Härifrån leder dörrar till kök, vardagsrum, badrum, två sovrum och klädkammare. 
 
I taket sitter en ¾ tums slätspontad panel. Snickerier runt dörrar, fönster, golv och tak är målade med linoljefärg. Alla dörrar är släta och fanerade med gabon. På golvet i den övre hallen ligger ett ekparkettgolv på ett underlag av entums slätspont.

trycke

Dörrarna är fanerade med gabon. Strömbrytare i vit bakelit.

I hallen sitter ½ tums porösa masonitskivor på väggarna, på dessa sitter en tapet med mjuka linjemönster. Under mitten av 1940-talet började linjemönster komma på tapeten och mot slutet av decenniet förändrades mönstren från att ha varit ganska diskreta till att bli lite mer vågade. 

tapet hall

Vågformat linjemönster på tapeten. 

Vardagsrum 

Vardagsrummet är lägenhetens största rum, med fönster i två väderstreck. Ett fönster med tre bågar samt två högt placerade mindre fönster gör att mycket ljus kommer in i rummet. Fönsterbänkarna är av marmor och gardinerna är upphängda med kornischer. Mellan hallen och vardagsrummet sitter gabondörrar med rutor av ornamentglas. 

På väggarna sitter ½ tums porösa masonitskivor, tapetserade med en diskret tapet med rand- och medaljongmönster i grått och beige. Taket är vävspänt. Dörr och fönsterfoder saknar profilering och är ca 5,6 centimeter breda. Golvsockeln är 6,9 centimeter hög. Snickerier runt dörrar, fönster, golv och tak är målade i en bruten vit linoljefärg.
 
På golvet ligger en fiskbensmönstrad ekparkett på ett underlag av entums slätspont. I rummet finns även en öppen spis med rött tegel kring och inuti spisen. Framför spisen ligger likadana tegelstenar som spisen är murad av för att skydda parketten.

öppen spis

Öppen spis i vardagsrummet.

Kök

1949 hade forskningen på bostadsbyggandet kommit igång på allvar. Byggnadsstandardisering och Hemmets forskningsinstitut tog fram förslag på hur kökets arbetsplatser och förvaringsutrymmen skulle utformas. Köket skulle vara lätt att hålla rent. Detta syns tydligt i inredningen. Köket är välplanerat med en tydlig fokusering på att det skall finnas arbetsplatser och förvaringsutrymmen. 
 
Köksskåpen har en fernissad trästomme och når ända upp till taket. På skåpen sitter släta dörrar av hård träfiberskiva med överfalsade gångjärn. Under överskåpen finns en rad med specerifack i glas avsedda för kryddor mm. Det finns även ett skafferi med friskluftsventil och ett litet kylskåp.

kök

Över diskbänken finns lutande överskåp för porslin och glas. Kylskåpet är litet och inbyggt i köksinredningen.

speceriskåp

Speceriskåp med lådor av glas. Bilden är lånad ur Byggindustriens handbok 2 1947.

Köksbänken är av rostfritt stål med två hoar och övriga bänkar är av teak. Ovanför både diskbänk och spis sitter kakelplattor. En hel del praktiska detaljer finns även i köket. Exempel på detta är utdragbar skärbräda, bakbord, väggfast diskställ och belysning i form av bland annat lysrör över arbetsbänkarna. Eftersom det finns en matkällare är inte behovet av förvaring av exempelvis konserver i köket särskilt stort. 

På väggar och tak sitter, som alltid i kök och badrum, hårda masonitskivor. Mot ytterväggarna sitter dessutom en porös skiva under den hårda, eftersom den porösa skivan till skillnad från den hårda också isolerar. Väggar, tak och alla snickerier är här vitlaserade och fernissade två gånger, den sista gången med matt fernissa.
 
På golvet i köket ligger en linoleummatta.

kök skisser

Exempel på vanliga köksinredningar under 1940-talet.

linoleumgolv

Det ursprungliga rutiga linoleumgolvet finns kvar under mattan.

 

Vårda varsamt

Stommarna till köksskåpen var ursprungligen fernissade eller vitmålade och kan målas om i det oändliga då de ofta är av mycket hög kvalitet. Köksluckorna kan med tiden få rundade hörn av slitaget och kan då ersättas med nya där ursprungliga eller nytillverkade handtag och gångjärn används. De rostfria bänkarna har även de ofta hög kvalitet och kan putsas upp. 

Bänkarna i köket var vanligtvis av bland annat teak, vitbok eller oljad hård träfiberplatta. Träbänkarna kan med tiden bli slitna och det går då bra att slipa ner dem och på nytt impregnera med paraffinolja.

Sovrum 1

Det här rummet används som sovrum. Här finns stora fönster som vetter österut och utgång till en balkong. När man kommer in i rummet finns på höger sida en dörr som leder till sovrummet intill. Dörrarna är släta och fanerade med gabon.

På väggarna sitter ½ tums porösa masonitskivor som är tapetserade med blommönstrade tapeter i gula och grå nyanser. På tidigt 1940-tal var det vanligt med kubiskt inspirerade blommönster i pastellfärger, runt 1945 började det istället bli populärt med mer naturtrogna tapeter, där blommor och olika gräs växer vilt som på en blomsteräng.

Även i taket sitter porösa masonitskivor, dessa är målade med limfärg i vitt. Alla snickerier, det vill säga lister runt dörrar, fönster, golv och tak är smala och släta och här målade med en grå linoljefärg. På golvet ligger en linoleummatta på ett underlag av entums slätspont. 

tapet blommor

Mönstrad tapet med vildväxande blommor.

Sovrum 2

I det här rummet, som används som sovrum, vetter fönstren mot söder och det finns en mindre garderob i anslutning till rummet. En dörr leder till sovrummet intill. Dörrarna är släta och fanerade med gabon. 

Den platsbyggda garderoben var vid den här tiden ett relativt nytt påfund, tidigare hade man haft klädskåp. Här sitter hårda masonitskivor på väggarna och porösa skivor i taket, alla målade vita med limfärg. På golvet ligger ett fernissat brädgolv, brädorna har måtten 1 ¼ tum × 3 ½ tum - 5 ½ tum.

På väggar och i tak sitter ½ tums porösa masonitskivor som är målade med vit limfärg i taket och tapetserade på väggarna. Tapeten har ett asymmetriskt mönster med ränder åt olika håll i flera olika dova pastellfärger. Lister runt dörrar, fönster, golv och tak är släta och målade vita med linoljefärg. På golvet ligger en linoleummatta på ett underlag av entums slätspont. 

tapet

Tapet med mönster i dova pastellfärger.

Badrum

Badrummet är utrustat med toalett, handfat och badkar i sintrat sanitetsporslin. Bakom handfat och badkar sitter 15 × 15 centimeter vitt glaserat kakel, i övrigt är väggarna är målade med oljefärg. På golvet ligger 10,6 × 2,15 centimeter ljust gula klinkerplattor. Mellan golv och vägg sitter speciella hålkälssocklar. 

toalett mm

Till vänster: Gustavsbergs lågspolande klosettstol nr 306. Till höger: Membranisolering. Bilden är lånad ur "Bad i hemmet förr och nu" av Gösta Sandström och Olof Thunström, Stockholm 1946.

En så kallad membranisolering med två lager asfaltpapp lagda i kallasfalt fungerar som fuktspärr i golv och väggar. De olika lagrens skarvar är lagda omlott med cirka 7 centimeter och sammansmälta med blåslampa.

Taket är målat med oljefärg.

 

Vårda varsamt

Att renovera ett äldre badrum utan att förstöra ytskikt är svårt. En lösning kan vara att återanvända sanitetsporslinet och om möjligt kakel och klinker.

Senast uppdaterad: 2017-12-06 15:53