Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Helgeröd 1900

Helgeröd är ett västsvenskt dubbelradhus, ett enplanshus med förhöjt väggliv och inredningsbar övervåning. Läs mer om dess exteriör, interiör och konstruktion här.

Helgeröd är ett hus på dubbel bredd, ett så kallat Västsvenskt dubbelhus eller dubbelradhus, vilket betyder att det har två rumsfiler. Just detta hus tillhör en typ av dubbelradhus som kallas ett västsvenskt dubbelhus. Det har fyra rum grupperade runt en central murstock och är mycket vanlig i norra Halland, Västergötland, Dalsland och Bohuslän.

Ersätter enkelstugor

Längs Bohuskusten ersätter dubbelhusen ofta enkelstugorna i samband med sillperioden i slutet av 1800-talet. På samma sätt ersätter de äldre byggnadstyper på gårdar i Västsverige när man bygger nytt under 1800-talets andra hälft. Det har även förekommit att man byggt ut äldre enkelstugor med extra kammare så att man fått ett dubbelradhus. Hustypen kom att uppföras i relativt stor omfattning fram till cirka 1930. 

Dekorationer

När såg- och snickeriindustrin utvecklas under 1800-talet får bebyggelsen en mer rik utformning. Hyvlade paneler i ljusa oljefärger slår igenom. Fasaden dekoreras med profilerade lister och verandor med lövsågerier. Influenser kom från tidens mönsterritningar samt arkitektritade villor och stadsbebyggelse.

Hall, farstu eller rakt in i köket

Rummens storlek kan variera något. På Helgeröd är köket och salen större än de två kamrarna och planlösningen lite mera utvecklad med en smal hall innanför verandan. Det blev vanligt i slutet av 1800-talet. I äldre och enklare miljöer är ingången rakt in i köket som har en öppen trappa till den oinredda vinden eller som här i en liten köksfarstu. På Helgeröd byggdes köksfarstun om till trapphus 1930. Tidigare låg vindstrappan i den smala skrubben i gången mellan kök och sal. 

Läs mer om det västsvenska dubbelradhuset här!

Senast uppdaterad: 2017-01-16 14:07