Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Linisolering

Är en ny miljövänlig skiva med likvärdig isoleringsförmåga som glas- och stenull och med god ljudisolerande förmåga. Dessutom undviker man farligt damm och klåda vid hantering. Linfibrer har använts i tusentals år.

Tillverkning

I byggnader har man långt in på 1900-talet använt de starka och röttåliga linfibrerna för att täta/dreva runt fönster och andra skarvar i konstruktionen.

Linisolering tillverkas av kortfibrigt lin som binder växthusgaser under sin tid på åkern. Tillverkningen är mycket energisnål och utsläppen av CO2 är endast 1/40 jämfört med tillverkning av mineralull.

För att hålla samman skivorna tillsätts cirka 15 % polyesterfiber. En mindre mängd av det ofarliga ämnet ammoniumpolyfosfat tillsätts för att få isoleringen brandskyddsklassad. Lambdavärde: 0,038 W/mK.

Transport

Sverige har ett klimat som lämpar sig väl för linodling men här finns ingen tillverkning av linsolering. I dag tillverkas linisolering i Finland och i Tyskland. Linisoleringen packas i polyetensäckar.

Hållbarhet/livslängd

Linisolering är fuktbuffrande och kan användas utan täta plastskikt. Linisoleringen har en livslängd på över 70 år om den inte utsätts för en extrem fuktbelastning.

Underhåll

Kräver inget underhåll.

Avfall/deponi

har inga farliga restprodukter och kan återanvändas. Lämnas in till återvinningsstation.

Läs mer här!

Läs mer om materialet lin och dess användning här!

Lär dig mer om materialets miljöpåverkan i denna fördjupade materialanalys Lin LCA.pdf

Senast uppdaterad: 2017-06-14 13:10