Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Slöjda själv - här finns beskrivningar

Det är roligt att slöjda själv. Här har vi samlat enkla och grundläggande beskrivningar och mönster som bygger på naturmaterial och handredskap. Sätt igång att sy, tälj, tova, fläta, sticka och så vidare! Slöjden berikar dig – ensam eller tillsammans med andra.

Jongleringsbollar

Det går att sy bollar av många material, som tyg och läder. Här visar vi hur du kan sy egna jongleringsbollar av skinn.

Kompostkorg

Lär dig att fläta en korg av vidjor från till exempel rönn eller pil. Det tar lite tid, men är roligt och stora och små kan hjälpas åt.

Grannlåtsväska

Det finns mycket inspiration att hämta från folkdräkten. Sy en färgsprakande grannlåtsväska utifrån vår beskrivning.

Blomsterkäppar

Tälj dekorativa blomkäppar som ger ett bra stöd för ranka växter. De lyser också upp rabatten i väntan på blomsterprakten.

Kägelspel

Att slå käglor eller spela kubb har vi gjort ända sedan medeltiden. Läs mer här om du vill tillverka ett kägelspel med personlig prägel.

Sjösäck

Sjömännen sydde sina säckar i segelduk. De var ofta mycket dekorativa med konstfulla knopar och splitsar. Den här modellen är förenklad.

Näversulor

Tova varma sulor - perfekta för kalla vintrar. Materialet som behövs är björknäver eller köpta korksulor, ull, nål och tråd .

Trådknappar

Vill du sy kläder men har inga knappar hemma? Lär dig att göra egna trådknappar snabbt och lätt av bomulls- eller lingarn.

Rönnstege

Här visar vi hur du kan bygga en stege. Du kan använda rönn, ek, ask, hassel eller gran. Stegen kan med fördel ytbehandlas.  

En tecknad täljhäst

Bygg din egen täljhäst

En täljhäst är ett bra redskap när du vill tälja med både kraft och precision, främst med bandkniv.

Senast uppdaterad: 2022-01-26 14:53