Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Cellulosafiberisolering

Isolering av pappersfiber kan sprutas in i väggar, golv och tak som lösull eller monteras som skivor. Isoleringen används i diffusionsöppna konstruktioner och ger ett behagligt inomhusklimat samt god ljuddämpning.

Tillverkning

Isoleringen kan antingen tillverkas av returpapper eller av rena pappersfibrer. Återvunnet papper är mer energisnålt vid tillverkningen. Returpappret innehåller mer eller mindre rester av trycksvärta som kan skada miljön. Isoleringen kan innehålla tillsatser på upp till 25 viktprocent. Ofta används borsyra som brand- och mögelskydd vilket är tveksamt ur miljösynpunkt. Cellulosafiber finns både som lösull och skivor. Tillverkning av skivor kräver hälften så mycket energi som vid framställning av mineralull och vid lösullstillverkning 1/7-del så mycket energi.

Transport

Lösull tillverkas i Sverige, skivor bland annat i Danmark. Pappersråvaran finns tillgänglig lokalt.

Hållbarhet/livslängd

Isoleringen kan användas utan diffusionsspärr och ofta utan luftspalt. Den har en livslängd på över 70 år om den inte utsätts för en extrem fuktbelastning. Lambdavärde: 0,04 W/mK.

Underhåll

Materialet kan bli fuktigt utan att det skadas förutsatt att det får torka upp ordentligt. Liknande andra hygroskopiska material kan man ersätta diffusionsspärren med en ångbroms som möjliggör viss fuktvandring genom väggen. Avfall/deponi Isolering med tillsats av borsyra lämnas till förbränning.

Senast uppdaterad: 2017-06-14 12:56