Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lin (Linum usitatissimum)

Lin är en kulturväxt som har använts i tusentals år. Det finns två sorters lin med olika användningsområden, spånads- och oljelin.

Användning

Linfibern kan användas i de flesta textila produkter och går att ge en hög glans genom mangling eller glättning. Lin har hög absorbtionsförmåga. Linet är vanligt i vävda textilier till kläder, handukar, dukar, mattor med mera. Tack vare sin fuktbuffrande förmåga och glatta smutsavvisande yta är det också fördelaktigt att använda linnelakan som sängkläder. Linfiber används också som tätning  och isolering i byggnader läs mer här.

Oljelinets frön pressas till linolja och har där en bred användning som ingrediens i färg, rostskydd, livsmedel med mera. Läs mer om linolja och oljelin här.

Odling

Linet är en anspråkslös växt som till skillnad från bomull kan växa på svalare breddgrader. Spånadslin kan odlas upp till norrbotten i Sverige, medan oljelin kräver många varma dagar för att utvecklas ordentligt och förekommer upp till södra Dalarna.

Linet är känsligt för ogräs och är därför svårt att få tag på som ekologisk gröda eftersom kemisk bekämpning oftast används. Spånadslinet rötas med antingen landrötning eller vattenrötning för att frilägga fibrerna. Båda metoderna ger miljöpåverkan. Läs mer om linets miljöpåverkan i dokumentet Linets livscykelanalys.

Transport

Idag finns ingen kommersiell odling av spånadslin i Sverige, utan fibrerna importeras bland annat från Ryssland, Frankrike och Belgien. Odling av oljelin sker på flera ställen i landet, bland annat i Västra Götaland.

Hållbarhet/livslängd

Linfibrer har mycket lång livslängd och är hållbart mot fukt och röta. En lintextil är slittålig och blir glansigare genom användning. Fiberns limämnen är dock känsliga för höga tvättemperaturer och den bör inte överstiga 60 grader för att behålla linets naturliga glans. Linfibern är mörk, men bleks idag ofta med klor. Vanligt solljus bleker också fibern med tiden.

Underhåll

Lintextilier kan tvättas i 40 grader maskintvätt, och kan gärna blötläggas i kallt vatten innan tvätt för att undvika skrynklor och veck. Kallmangling och glättning är att föredra framför strykning och varmmangling, som gör linfibern matt.

Avfall/deponi

Linfibern går att kompostera.

Senast uppdaterad: 2017-06-13 16:01