Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Träfiberisolering

Kombinerar kutterspånets förmåga att ta upp och avge fukt med dagens krav på isolervärde. Kan sprutas in i väggar, golv och tak som lösull eller monteras som skivor. Används i diffusionsöppna konstruktioner och ger ett behagligt inomhusklimat och god ljuddämpning.

Tillverkning

Träfiberisolering innehåller upp till 95% förnyelsebara träfibrer från tall och gran.

För att få brandskyddsklassning tillsätts det ofarliga ämnet ammoniumpolyfosfat, och ibland tillsätts små mängder borsyra. Trädet binder mer CO2 än vad som släpps ut vid tillverkning av isoleringen. Träfiberskivor har vanligen en tillsats av mindre än 10 % återanvänd polyetenplast som bindemedel.

Transport

Träfiberisolering tillverkas i Sverige. Transporten sker huvudsakligen med lastbil. Isoleringen packas i polyetensäckar. Lösullen är sammanpressad i balar som mals upp vid sprutningen.

Hållbarhet/livslängd

Isoleringen kan användas utan diffusionsspärr och ofta utan luftspalt. Den har en livslängd på över 70 år om den inte utsätts för en extrem fuktbelastning. Den kan användas utan täta plastskikt eftersom träfiberisolering till skillnad från mineral- och glasull kan torka ut om den blir fuktig.

Underhåll

En riktigt utförd sprutisolering sjunker inte samman och kräver ingen påfyllnad.

Avfall/deponi

Produkter utan borsyra kan komposteras eller brännas.

Läs mer här!

Läs mer om olika träslag och dess användning här!

Lär dig mer om materialets miljöpåverkan i denna fördjupade materialanalys Träfiberisolering LCA.pdf

Senast uppdaterad: 2017-06-14 13:19