Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hampaisolering

Hampa är ett material som under lång tid har använts till både tyg och repslagning på grund av sina starka fibrer. Den är också ett utmärkt material för isolering av väggar och vindar.

Odling

Hampa är en effektiv koldioxidsänka. Hampa tar upp mer koldioxid under sin tillväxt än vad som släpps ut vid produktion.

Att välja hampaisolering istället för mineralullsisolering innebär att man slipper bryta stenkol och undviker därmed utsläpp av koldioxid, CO2.

Hampa är lämplig för ekologisk odling utan konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Den har naturliga svamp- och bakteriehämmande egenskaper och behöver inte impregneras.

Transport

Hampa odlas bland annat i Grästorp, Västra Götaland.

Hållbarhet/Livslängd

Hampa har lång hållbarhet, 50-75 år vid torr och korrekt inbyggnad. En fördel är att möss inte trivs i isoleringen. Den har också fuktbuffrande egenskaper. För att göra skivor av isoleringen tillsätts ibland 5-15 % polyesterfibrer och som flamskyddsmedel kan 3-5 % soda användas. Används lösullsisolering behövs inte polyestern. Den lokalodlade isoleringen från Grästorp innehåller inga flamskyddsmedel.

Underhåll

Hampaisolering underhålls inte. Används den som isolering i väggar kan den packa sig och kan då behöva fyllas på.

Avfall/Deponi

Hampan kan återanvändas och komposteras.

Senast uppdaterad: 2017-06-14 13:03