Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Källarplan

källare

Tjänstemannavillans källare nås via garageinfarten eller via en separat groventré, där en trappa förbinder källarvåningen med bostadsvåningen. Läs mer om källaren här.

Tjänstemannavillans källare nås via garageinfarten eller via en separat groventré, där en trappa förbinder källarvåningen med bostadsvåningen. Golvet är en cirka 8-10 centimeter tjock armerad betongplatta som är stålslipad. Väggar och tak är putsade med cementputs. 

Svale

Via källartrappan kommer man ner i en svale. Utrymmet används som hall och härifrån når man de flesta rummen i källaren. Närmast till höger finns tvättstugan, längre in finns pannrum, matkällare, mörkrum, ett större rum som kunde användas som bostadsrum och längst bort ett garage som nås via en sluss.  

I svalen finns ett högt placerat källarfönster som enda ljusinsläpp. Dörrarna i källaren är släta i lamellkonstruktion. Till skillnad från dörrarna i bostadsvåningen så är dessa inte fanerade, utan istället klädda med träfiberskivor och målade i en bruten vit nyans (NCS 0502-Y). Alla dörrtrycken är av vit bakelit. 

dörrtrycke

Vitmålad dörr med dörrtrycke i vit bakelit.

Tvättstuga

Direkt till höger när man kommer ner från källartrappan ligger tvättstugan, i nära anslutning till både entréplan och trädgård. På så vis blir det smidigt att bära med och hänga ut tvätt. Tvättstugan är utrustad med tvättmaskin, tvättho och torklinor.  

Golvet har fall mot en golvbrunn och är belagt med sintrade keramiska plattor i rutmönster. I rummet finns ett högt placerat källarfönster och en tilluftsventil. Det finns också en imkanal för frånluft i murstocken. 

klinkergolv

Sintrade keramiska plattor i rutmönster på golvet. 

Pannrum

På 1950-talet blir oljepannor mycket vanliga, för att under 1960-talet nära nog ta över helt. Ved- och kokspannor förekommer dock fortfarande på 1950-talet. Dessutom har det kommit kombinationspannor, där man kan elda med både olja och fast bränsle. Tjänstemannavillan värms upp med en panna avsedd för olja och koks.  

I pannrummet finns ett högt placerat källarfönster och en friskluftsventil. Golvet har fall mot en golvbrunn. 

 

Vårda varsamt

Om man vill byta till vedpanna är det inte säkert att skorstenskanalen är tillräckligt stor. Pelletspanna kan däremot fungera med en mindre kanal.

Bränsle

Det här utrymmet är avsett för förvaring av koks eller en oljetank. Här finns ett högt placerat källarfönster, vilket gör det smidigt att forsla ner koks till källaren. Här finns också en friskluftsventil. 

Matkällare

Matkällaren är mörk och försedd med en friskluftsventil. Den fyller en viktig funktion när det gäller förvaring av mat, eftersom kylskåpet är ganska litet och bara rymmer det nödvändigaste. Rotfrukter, potatissäckar, konserverad mat med mera förvaras här, men också i skafferiet uppe i köket. Frys har ännu inte blivit vanligt vid slutet av 1950-talet.

Mörkrum

Vid den här tiden är fotografering en vanlig hobby, vilket kan förklara att det i tjänstemannavillan finns ett särskilt utrymme för framkallning och kopiering av bilder.

Rum

Intill garaget i källaren finns ett stort rum, som tack vare god tillgång på dagsljus kan användas som ytterligare ett bostadsrum i tjänstemannavillan. Eftersom det är utgrävt för en nedfart till garaget finns här plats för ett fönster av samma mått och utförande som fönstren i bostadsvåningen. 

Här finns också en möjlighet att hyra ut ett rum, något som är vanligt på 1950-talet då många anser att de inte behöver använda alla rum själva. En annan möjlighet är att använda rummet för att bedriva någon slags näringsverksamhet.  

För att kunna använda det här rummet som bostadsrum har ytterväggen värmeisolerats med lättbetongplattor som murats upp 7,5 centimeter innanför ytterväggen och putsats med cementputs. 

Sluss 

Ett litet utrymme mellan det stora rummet och garaget gör det möjligt att passera utan att dra in smuts, lukt och kyla i bostadsrummet och de övriga källarutrymmena. 

Garage

På 1950-talet börjar bilen ta allt större plats i samhället och fler kan förverkliga drömmen om att skaffa en egen bil. Garage börjar därför bli standard vid nybyggnationer av småhus och villor. I tjänstemannavillan, som är en något exklusivare villa, har garaget en given plats.  

Väggar och tak i garaget är putsade. Ventilationen sker genom en gallerventil i väggen.

Senast uppdaterad: 2017-12-18 13:06