Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Takkonstruktion med luftspalt

Luftspalten är en betydelsefull del av konstruktionen i ditt tak. Här läser du om hur luftspalten konstrueras och justeras.

Bärläkt och ströläkt

Att skapa ett ökat avstånd mellan papp och bärläkt är lämpligt för att undvika att löv och annat skräp fastnar i läkten. Det kan innebära att fukt ansamlas och att läkten får rötskador och behöver bytas ut i förtid.

Bilderna visar olika metoder att öka avståndet mellan bär- och ströläkt. 

Ventilation av luftspalten

Luftspalten skapas genom att masonitskivor monteras 20-22 cm från takets råspont mellan taksparrarna. Utrymmet luftas genom att hål tas upp genom stötlisten närmast taket på husets utsida.

För att undvika att insekter tar sig in ska ett insektsnät monteras mellan panel och stötlist. 

Att ställa in rätt luftfuktighet i luftspalten

Genom att skapa gott klimat i luftspalten förlänger du ditt taks livslängd väsentligt.

Placera ut mätdonen till din fuktmätare i luftspalten. Ett tips är att montera de i en lucka i råsponten mitt på takfallet eller närmast taknocken.

Mät under ett helt år, viktigast är de kalla vintermånaderna. När du är nöjd med klimatet går du vidare till en annan luftspalt.

Det viktiga är att den relativa luftfuktigheten (Rh) håller sig under 80%  och temperaturen högre än utomhus.

Är det kallare måste man minska på antalet hål i stötlisten närmast råsponten. Detta gör man lämpligast genom att plugga med träplugg. Är det varmare ska fler hål tas upp i stötlisten.

Justeringen av temperaturen kan behöva några år men det betalar sig i längden!

Mätdon för mätning av luftspalten

Välj ett system för mätning av temperatur och luftfuktighet som är enkelt att läsa av. En bra produkt är Testo 174H.

Frågor och svar om luftspalt

Varför ska jag lägga tjockare ströläkt än vad normen säger?

Ströläkten är monterad på undertaket och bär upp bärläkten där takteglet är monterat. Genom att lägga en ströläkt som är drygt 30 mm tjock (normen är minst 25 mm) kan man undvika att löv och annat skräp som blåser in under takteglet fastnar och bygger upp fuktsugande ansamlingar.

En enkel och billig metod att förlänga takets livslängd!

Senast uppdaterad: 2017-10-26 10:03