Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Isolering av tak och vind

Att isolera vinden är oftast ett arbete som betalar sig i längden. Läs här om var du lämpligast lägger isoleringen i ditt hus.

Läs gärna häftet Uteluftsventilerade vindar som ger bra information om isolering av vindsutrymmen och vindsbjälklag. Nedan ger vi allmänna råd om vad som är bra att tänka på vid planering av vindsisolering.

Isolering av vindsbjälklaget

När vindsutrymmet inte ska inredas läggs lämpligen isoleringen på vindsbjälklaget så som ritningen ovan visar.

På takbrädorna läggs en ångbroms som fästs mot vindsbjälklaget och timmerstockar med lister. På ångbromsen läggs därefter ett löst lager med cellulosaisolering, ca 25-30 cm tjockt. Se bild ovan.

Notera att invändigt motstånd ska vara 10 gånger större jämfört med utsidan. Justera detta med hjälp av ångbromsdukar med olika motstånd. Är du osäker, hör av dig till oss så förklarar vi. Klicka här för att komma till rådgivningssidan.

Isolering av innertaket på vind

När vindsutrymmet ska inredas läggs isoleringen på luftspaltens masonit mellan taksparrarna. Hur tjockt isoleringen blir bestäms av hur kraftiga sparrarna är, se nedan alt 1.

Isolering av tak alternativ 1.

Vill man ha tjockare isolering kan man lägga ytterligare ett lager med isolering, se nedan alt 2.

Isolering av tak alternativ 2.

Frågor och svar om isolering

Jag vill isolera mitt hus på ett hållbart sätt, vilka material är bäst?

Använd naturliga, hygroskopiska material. Exempel på sådana är träspån, kutterspån, cellulosafiber, hampa, lin mm. Studera modellerna noga och återkom gärna till oss för rådgivning.

Isoleringen på vinden har sjunkit ihop, kan jag fylla på med mineralull?

Vi kan inte rekommendera att man använder mineralull i gamla hus. Istället ska du fylla på med mer kutterspån av rätt sort på vinden. Kutterspånet gör att fukten hanteras på ett för huset riktigt sätt.

Jag ska göra om sommarstugan till ett åretrunthus, vad ska jag tänka på vid tilläggsisolering av vinden?

Vid isolering av innertaket på vinden ska man undersöka det gamla virket. Viktigt är att avgöra om det är angripet av insekter, svamp, röta eller liknande. När inomhusklimatet ändras kan grogrunden för svamp öka, och svamp växer mycket fort. Titta särskilt runt skorstenar och eventuella takfönster. Det kan dock vara svårt att se skadorna. Man behöver kunskap om vad man letar efter och oftast lupp.

Vid isoleringen av innertaket på vinden ska du använd hygroskopiska material, material som avger och tar upp vattenånga. Exempel på sådana är träspån, kutterspån, cellulosafiber, hampa och lin. Det är även viktigt att du använder en ångbroms.

Tänk även på att en isolationsåtgärd alltid måste kompenseras med en ventilationsåtgärd.  Se till att mäta fukthalten i takets luftspalt under några år. Förhållandet mellan ventilationen från hålen i takfoten och fukthalten ska därefter justeras. 

Kan jag isolera taket på utsidan istället för på insidan?

Det går och det finns lyckade resultat. Isolering på utsidan gör att man får en tjock takfot, något som oftast ser konstigt ut på ett äldre hus. Är man lite finurlig kan man lösa det estetiska på ett snyggt sätt, att behålla husets proportioner. 

Fördelen med isolering på utsidan är att man bevarar det gamla innertaket och takhöjden. Dessutom kan det skapa en trevlig inomhusatmosfär.

Ska man ha luftspalt när man tilläggsisolerar yttertaket?

Vi rekommenderar att man ska ha en luftspalt vid isolering av yttertaket. Dock är det viktigt att logga den med en luftfuktighetsmätare (RH-mätare) så att man får rätt funktion på luftspalten. Se text på väggen intill för en fördjupning av vad detta innebär!

Senast uppdaterad: 2023-01-13 11:51