Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Takfotens konstruktion

Hur lägger du pappen eller plåten vid takfoten på bästa sätt? Här får du råd!

Takfot med papp som skydd 

En våd takpapp läggs närmast takfoten mot råsponten (se illustration ovan).Pappen viks ned över takfotsbrädan och limmas fast. På denna monteras hängrännans infästning i ett lager asfalt. Detta för att minimera risken för fuktinträngning i råsponten. Där över läggs takpappen och en lös del lämnas hängande ned i hängrännan för att leda fukt dit.

När ströläkten monteras spikas denna först ca 30 cm från takfoten. Detta för att undvika att hål bildas i pappen. Notera att spiken/skruven som håller nedre bärläkten enbart är fäst i ströläkten

Fördelar och nackdelar:

+ Mycket låg risk för vatteninträngning i konstruktionen.

 - Den lösa delen av pappen slits ut och kan behöva bytas med 20-årsintervaller. Dock varierar det beroende på mot vilket väderstreck taket vetter. Detta är ett normalt underhåll för taket.

Takfot med plåt som skydd

En vinklad plåt läggs närmast takfoten mot råsponten. Det är viktigt att plåten läggs i ett lager asfalt för att minimera risken för att kondens skapar rötskador i råsponten. På denna monteras hängrännans infästning. Där över läggs takpappen så att den överlappar takfotsplåten.

Var noggrann när läkterna spikas/skruvas så att inga onödiga hål uppkommer i plåt och papp.

Fördelar och nackdelar:

+ Plåten kan sitta där till taket läggs om.

 - Risk att kondens skapas under plåten om den inte läggs i asfalt.

 - Konstruktionen innebär en risk för läckage från hängrännan in under plåten närmast takfotsbrädan. Detta kan medföra rötskador i takfotsbrädan, taktassen och råspont.

Frågor och svar om takfoten

Måste jag lägga en plåt längst ned på takfoten?

Nej det måste du inte men det är bra att skydda den nedre delen av takfoten om det utförs på rätt sätt. Väljer du plåt måste den läggas med asfalt mot råsponten för att undvika kondens. Ett bättre alternativ är att byta ut plåten till tjärpapp, se skisserna. Kondensen är orsak till att takfoten inte sällan får rötskador.

Senast uppdaterad: 2017-10-26 10:06