Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

NCS

Detalj av NCS-systemets cirkel

Vad betyder NCS-koderna? Här är en kort förklaring

NCS – systemet utgår inte från pigment och frambrytning av färgmaterial utan från vad man ser. Systemet fungerar bäst på syntetiska pigment – använder man systemet på naturliga pigment blir resultatet inte exakt varje gång men ett bra tips är att ange vilket pigment man vill ha när man anger ncs-koden.

Vad betyder NCS-koden?

Vi utgår från koden: S 2030-Y90R

S betyder second edition - den första utgåvan utkom på 1970-talet och den andra kom omkring sekelskiftet 2000. 

2030 - de fyra första siffrorna anger kulörens nyans – det är vad den övre bilden visar. 2030 anger linje S-W (svart-vitt) med de båda första siffrorna 20 (inringad på bilden med rött) och punkt C (kulörmättnad) med de båda senare siffrorna 30 (inringat med blått) vilket ger nyansen (inringad med grönt).

En lägre siffra på linjen S-W anger kulören utblandad med mycket vitt, en högre siffra anger hög blandning med svart. En hög siffra - närmre punkt C - anger hur mättad kulören är.

Illustration av NCS-systemets triangel med röd kulör

Y90R - de fyra sista tecknen anger kulörton. Kulörtonen anges med en kod av två bokstäver och ett tvåsiffrigt tal. Den angivna kulörtonen är inringad med grönt.

Y betecknar Yellow – gult och R betecknar Red – rött och 90 är procentsatsen av den sista bokstaven= rött. Med andra ord att kulörtonen är 10 % gult och 90 % rött. 

Illustration med NCS-cirkeln

 

Länktips!

Gå in på paintcolourchart.com för att se NCS-prover digitalt. Där hittar du även RAL-systemet (metaller och plast) 

klicka här för att komma till paintcolourchart.com

 

Senast uppdaterad: 2021-08-11 16:10