Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

NCS

Detalj av NCS-systemets cirkel

Vad betyder NCS-koderna? Här är en kort förklaring

NCS – systemet utgår inte från pigment och frambrytning av färgmaterial utan från vad man ser. Systemet fungerar bäst på syntetiska pigment – använder man systemet på naturliga pigment blir resultatet inte exakt varje gång men ett bra tips är att ange vilket pigment man vill ha när man anger ncs-koden.

Vad betyder NCS-koden?

Vi utgår från koden: S 2030-Y90R

S betyder second edition - den första utgåvan utkom på 1970-talet och den andra kom omkring sekelskiftet 2000. 

2030 - de fyra första siffrorna anger kulörens nyans – det är vad den övre bilden visar. 2030 anger linje S-W (svart-vitt) med de båda första siffrorna 20 (inringad på bilden med rött) och punkt C (kulörmättnad) med de båda senare siffrorna 30 (inringat med blått) vilket ger nyansen (inringad med grönt).

En lägre siffra på linjen S-W anger kulören utblandad med mycket vitt, en högre siffra anger hög blandning med svart. En hög siffra - närmre punkt C - anger hur mättad kulören är.

Illustration av NCS-systemets triangel med röd kulör

Y90R - de fyra sista tecknen anger kulörton. Kulörtonen anges med en kod av två bokstäver och ett tvåsiffrigt tal. Den angivna kulörtonen är inringad med grönt.

Y betecknar Yellow – gult och R betecknar Red – rött och 90 är procentsatsen av den sista bokstaven= rött. Med andra ord att kulörtonen är 10 % gult och 90 % rött. 

Illustration med NCS-cirkeln

 

Länktips!

Gå in på paintcolourchart.com för att se NCS-prover digitalt. Där hittar du även RAL-systemet (metaller och plast) 

klicka här för att komma till paintcolourchart.com

 

Senast uppdaterad: 2021-08-11 16:10