Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Riksantikvarieämbetets kulturkulör

olika kulörer med sina namn i vitt

Kulturkulör - naturliga pigment för linoljefärg

De naturliga pigmenten anges på ett synnerligen gott sätt på Riksantikvarieämbetets sida Kulturkulör. De 22 pigmenten syns i bilden överst på sidan. 

Klicka på länken nedan och skrolla ned till listan med pigment. Klicka på det pigment du är intresserad av. Där kan du läsa om de olika pigmenten och få ett blandningsrecept med översättning till NCS-koder. Ska du lämna en NCS-kod till färgfabrikanten - glöm inte att ange vilket eller vilka pigment det gäller!

Klicka här för att komma till Riksantikvarieämbetets Kulturkulör

Linoljefärg Riksantikvarieämbetets provsamling 1990

Provsamlingen utgör en färgbrytningsnyckel med recept på basfärger för linoljefärger. Den har 24 basfärger/kulörer med blandningar enligt mätbart recept. Varje kulör/basfärg presenteras på ett blad med fyrkantiga färgprover uppklistrade. Detta system har förbryllat antikvarier fram till att Riksantikvarieämbetet tog fram webbsidan Kulturkulör där provsamlingen omarbetats till att också innehålla NCS-koder. 

Kalkfärg 90

 

Senast uppdaterad: 2022-01-05 14:16