Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Näver

Näver är björkens ytterbark och har använts till taktäckning i över 5000 år i Skandinavien. Det är också ett mycket användbart slöjdmaterial och var fram till 1600-talet en stor nordisk exportprodukt.

Användning

Näver är ett mångsidigt material och kan formas till korgar, askar och burkar, med mera. Näver kan användas som fuktspärr i hus, exempelvis som en äldre variant av syllpapp och takpapp. Det är ett mycket bra material för matförvaring då det varken ger ifrån sig eller tar upp doft eller smak.

Torrdestillerad näver som blandas med bivax ger en olja, ryssolja, som är utmärkt att smörja läder eller barka segel med. Det går också att koka beck av det till att impregnera sytråd. Tack vare sin fuktisolerande förmåga har det använts till skor och skosulor. 

Odling och tillverkning

Nävern skalas lätt av på våren, då saven stiger i träden. Det är viktigt att inte skära för djupt i nävern för att inte skada björkens tillväxtlager. Flaknäver skalas av och kan lufttorkas under press innan den buntas ihop. Flätnäver skalas av i remsor och förvaras som nystan.

Näver kan utvinnas flera gånger ur samma träd, men det är ovanligt i dag eftersom trädets tillväxt hämmas. Glasbjörken är bäst lämpad för slöjdändamål, då vårtbjörkens näver är mer skrovlig. Vid takläggning används den grövre nävern som har större bärighet.

Transport

Mycket av den näver som används i Sverige importeras från avverkad skog i västra Ryssland. Det går förstås också att hämta sin egen näver från inhemska träd, under förutsättning att du har markägarens tillstånd och inte skadar trädet.

Hållbarhet/Livslängd

Näver har lång livslängd. Näverns naturliga hartser gör den mycket motståndskraftig mot röta. Barkligninet, som håller ihop cellerna i nävern, utestänger vatten och gaser. Tack vare sin elasticitet tål nävern måttliga temperatur- och fuktförändringar. Näver i huskonstruktioner håller väldigt länge.

Underhåll

Näver är starkt, vattenavvisande, röttåligt och närmast underhållsfritt. Bruksföremål av näver kan diskas med milt diskmedel.

Avfall/Deponi

Näver kan komposteras eller återvinnas.

Senast uppdaterad: 2017-06-13 16:08