Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Asp (Populus tremula)

Baktråg täljs gärna i asp.

Alla som tänt en tändsticka har hållit en bit asp i sin hand. Aspen sprider sig via rotskott och kan bli över 30 m hög redan efter 50-60 år. Som individ kan den bli över 1000 år.

Användning

Asp är ett lättarbetat material som är mjukt, lätt och ganska lättkluvet, men kan vara svårt att få en slät yta på. Inom bygghantverket är vanliga användningsområden fasader, spåntak och staket.

Aspvirket ger inte lukt och smak till mat och är därför lämpligt till slöjdade svepkärl, tråg och korgar. Ett annat användningsområde är bastulavar, då materialet har dålig värmeledningsförmåga. Virket går att måla men måste kunna andas.

Odling

Asp är som alla träd en effektiv koldioxidsänka eftersom den binder upp CO2 under sin växtperiod. Koldioxiden lämnar inte virket förrän det murknar och återgår i kretsloppet eller förbränns. Därför är det bra att återanvända trä till andra föremål innan den förmultnar eller förbränns.

Asp växer i hela Europa utom i de sydligaste regionerna. Bark och bast är attraktiv föda för älg och hare. Kronan behöver utrymme för att trädet ska utvecklas till stockdimension.

Transport

Asp växer i alla delar av landet.

Hållbarhet/Livslängd

Aspvirke är ganska väderbeständigt om det inte är i kontakt med jord men klarar sig relativt länge om det ligger under markytan, där syret inte bryter ned det. Det blir lätt röta vid markkontakt och missfärgas lätt om den inte barkas och ströläggs efter klyvning eller sågning.

Underhåll

Asp kan med fördel oljas med rå kallpressad linolja eller målas. Välj gärna miljövänliga färger. Avfall/Deponi Asp kan som allt friskt virke återanvändas. Rent virke utan giftiga färger kan komposteras eller förbrännas.

Senast uppdaterad: 2017-06-13 13:54