Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Silikatfärg

Används till mur- och putsytor inomhus och utomhus. Redan under medeltiden var det flytande kaliumsilikatet känt som begrepp. Upptäcktes igen under 1800-talets tidigare del och utvecklades på allvar under 1870-talet. Kan användas på eternit.

Tillverkning

Ren silikatfärg är vattenburen med ett mineraliskt bindemedel. Den är mer beständig än kalkfärgen. Silikatfärg är bra på andra putsade ytor än kalkbruk.

Färgen är diffusionsöppen, vilket innebär att fasaden kan andas. Ren silikatfärg består av bindemedlet kalivattenglas, som är sammansmält sand, pottaska, och pigment. Färgen blandas på plats.

I färdigblandade silikatfärger tillsätts akrylat, max 5 % för att få kallas silikatfärg, (dispersionssilikatfärg). Undvik silikatfärger med akrylat på putsade ytor.

Silikatfärg är frätande och etsande. Klassas som hälsoskadlig.

Transport

Silikatfärg tillverkas i Sverige.

Hållbarhet/Livslängd

Silikatfärg har god beständighet i sura miljöer och är frostbeständig, om den hinner torka innan frosten kommer.

Underhåll

En silikatmålad fasad kan underhållas genom att övermålas med bindemedel för att säkra pigmenten i den underliggande ytan.

Avfall/Deponi

Silikatfärgrester ska lämnas in till miljöstation.

Läs mer här!

Läs mer om materialet och dess miljöpåverkan i denna fördjupade materialanalys Mineraliska färger

Senast uppdaterad: 2017-06-13 14:59