Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Linoljefärg

Används framför allt till målning på trä men också på järn och plåt. Under 1100-talet kom kunskapen om linolja till Sverige. Under 1700- och 1800-talen målades våra hus mer och mer med linoljefärg.

Odling

Odling av oljelin är den lättaste, minst tidskrävande och billigaste formen av linodling. Linoljan utvinns ur frökapslarna och används till att få fram rå/kokt linolja till linoljefärg. Restprodukten, halmen, kan användas som isolering.

Linet kräver inga gödningsmedel men däremot används bekämpningsmedel mot ogräs, svampar och skadeinsekter. Man kan minska angreppsrisken genom att inte odla lin oftare än vart åttonde år på marken. Ekologisk odling av lin förekommer i liten skala.

Oljelin är koldioxidneutralt, som betyder att linet tar upp samma mängd koldioxid som det avger.

Transport

Linoljefärg produceras i Västra Götaland. Oljelinet importeras, främst från Kanada men odlas även i mindre skala i Västra Götaland.

Hållbarhet/Livslängd

Ytor som målats med linoljefärg har ett effektivt röt- och rostskydd, som förlänger träets livslängd. En linoljefärgsmålad yta har en mycket lång livslängd eftersom den kan underhållas hur många gånger som helst.

Underhåll

Ytor målade med linoljefärg måste underhållas med olika intervall beroende på ytans utsatthet och geografiska läge.

Avfall/Deponi

Linoljefärgsrester är miljöfarligt avfall.

Senast uppdaterad: 2017-06-13 14:52