Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Linolja

Används till linoljefärg och att impregnera ytor mot röta och rost.

Odling

Odling av oljelin är den lättaste, minst tidskrävande och billigaste formen av linodling. Linoljan utvinns ur frökapslarna och används till att ta fram rå/kokt linolja. Restprodukten, halmen, kan användas som isolering.

Linet kräver inga gödningsmedel men däremot används bekämpningsmedel mot ogräs, svampar och skadeinsekter. Man kan minska angreppsrisken genom att inte odla lin oftare än vart åttonde år på marken.

Ekologisk odling av lin förekommer i liten skala. Oljelin är koldioxidneutralt, det vill säga linet tar upp samma mängd koldioxid som det avger.

Transport

Linolja producerat i Västra Götaland finns att tillgå.

Hållbarhet/Livslängd

Ytor som behandlats med linolja har ett effektivt röt- och rostskydd, som förlänger livslängden.

Underhåll

Ytan tvättas med en svag tensid (tvättmedel) och ny linolja appliceras. Torka bort eventuellt överskott av oljan, men var noga med att direkt bränna trasan eller lägga den i vatten eftersom oljan kan självantända i porösa material.

Avfall/deponi

Linoljerester bör lämnas in till återvinningsstation.

Senast uppdaterad: 2017-06-13 16:05