Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Emulsionsfärg

Är en matt färg för väggar, tak och putsade ytor inomhus. Basen är en limfärg med tillsatt linolja. Limfärg har använts under många århundraden. Bägge färgerna är ett bra alternativ till vanliga latexbaserade väggfärger.

Tillverkning

En vanlig emulsionsfärg består av vatten, pigment, linolja och cellulosalim. För att blanda vatten och olja behövs en emulgator, cellulosalim. Det finns andra ämnen som fungerar som emulgator, kasein (ostämne), ägg eller såpa. Syntetiska eller naturliga förekommande färgpigment tillsätts för att få önskad färg.

En traditionell emulsionsfärg är en färskvara. Är färgen fabrikstillverkad kan konserveringsmedel vara tillsatta för längre hållbarhet.

Vit emulsionsfärg medför inga hälsorisker vid framställning eller hantering om den innehåller krita. Innehåller den titandioxid är pigmentet inte hälsofarligt men tillverkningsprocessen har en negativ miljöpåverkan. Andra kulörer kan innehålla pigment som innebär hälsorisker.

Transport

Emulsionsfärg, med svensktillverkade ingredienser tillverkas och säljs i Västra Götaland.

Hållbarhet/Livslängd

Väggytor målade med vanlig emulsionsfärg får en matt och relativt tålig yta. De kan torkas av med en lätt fuktig trasa.

Underhåll

En yta målad med emulsionsfärg är enkel att måla om. Är väggytan fet måste väggen först tvättas ren med diskmedel.

Avfall/Deponi

Emulsionsfärgrester kan betraktas som hushållsavfall om de inte innehåller rester av tungmetaller.

Senast uppdaterad: 2017-06-13 14:27