Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Linoleumgolv

Har du turen att ha en gammal linoleummatta i ditt hem? Här kan du läsa om linoleumgolvens historia och om hur du kan rädda en skadad matta.

Linoleummattan - från dyrbarhet till i var mans rum

Linoleum var ett dyrbart material som inte alla hade råd med när det kom kring sekelskiftet 1900. När det blev billigare började man anpassa trägolvet till att bli ett undergolv för en linoleummatta. I vårt exempelhus Talludden från 1949 ligger en linoleummatta på ett underlag av entums slätspont på golvet i frisörsalongen. Här behövdes inget hyvlat trägolv.

Linoleummatta med vackert mönster

Linoleummatta med en vacker parkettimitation. Mattan är från tidigt 1900-tal.

I Sverige har vi ofta använt benämningen korkmatta för det som i upphovslandet England kallas linoleum. Linoleum består av en elastisk och seg massa som vanligen valsas fast mot en undersida av juteväv. Bindemedlet i massan består av oxiderad linolja och harts. Till detta tillförs pigment och så kallat fyllmedel bestående av kork-, trä- eller kalkstensmjöl. Ursprungligen användes alltid kork som fyllmedel, vilket förklarar benämningen korkmatta.

I mönstergenomgjutna linoleummattor är det också den genomfärgade linoleummassan som utgör mönstret. Massan pressades ut på juteväven i lagda mönster av till exempel blommor och blad med en bakgrundskulör. Mönstergenomgjutna linoleummattor har aldrig tillverkats i Sverige, men de förekommer fortfarande i bevarade interiörer från omkring sekelskiftet 1900.

Det första svensktillverkade partiet linoleummattor såldes i september 1898. Leveransen gick till P Em Lithander i Göteborg. Träffar du på en korkmatta som är äldre än 1898 så är det garanterat en importvara, sannolikt från England eller Tyskland.

De första mattorna som tillverkades i Sverige var enfärgade och oftast bruna men gröna och terrakottafärgade, Jaspé-mönstrade och granitmönstrade mattor kunde också framställas. Granitmönstret slutade att tillverkas i Sverige 1941 och Forbo-Forshaga tillverkade jaspémattor mellan 1910 och 1973.

Provkarta över linoleumgolv från Forshaga ca 1960-tal

Provkarta över linoleumgolv från Forshaga från mitten av 1900-talet. Denna och fler materialprover hittas i Slöjd & Byggnadsvårds bibliotek.

I exempelhuset Tjänstemannavillan från 1959 är golvet i köket belagt med en linoleummatta. Eftersom ett enfärgat linoleumgolv kräver mycket rengöring i ett kök så ligger här en mönstrad matta. Mönstertypen kallas jaspé och sägs vara starkare än marmorering. 

Läs mer om Tjänstemannavillan här

Vårda din linoleummatta

En linoleummatta som är jämnårig med huset är en klenod att vårda och bibehålla på plats. De försvinner inte sällan när golv rivs ut i strävan att nå trägolv vid renoveringar. Snart om inte redan nu är de gamla linoleummattorna rödlistade. Risken är att ett viktigt kulturarv går oss förlorat på grund av okunskap.

Rengöring och slipning

Genomfärgade linoleummattor går att slipa med skurmaskin. Notera att slipmaskin inte ska användas på linoleum med tryck. Dessa golv ska rengöras mycket försiktigt, vi återkommer med mer information om detta.

Efter att det yttre lagret på linoleummattan ska den vaxas för att täppa igen mattans porer. Använd vax eller oljevax.

Läs mer om hur du rengör din linoleummatta i vårt faktablad om linoleum från 1998 nedan.

Reparation av skador

Är det mindre skador i den genomfärgade linoleummattan kan du laga den. Smula sönder en bit matta av samma kulör och limma fast dem i skadan. Använd ett cellulosabaserat lim och vaxa ytan. 

Tryckta linoleummattor med skador bör repareras av en konservator eller i samråd med konservator. Läs gärna redogörelsen om hur en äldre tryckt linoleummatta togs om hand nedan.

Nytillverkade linoleummattor är genomgjutna mönster av samma typ som de äldre, granit, marmoleum och jaspé, men kulörerna kan avvika stort från de äldre mattorna. 

Att rädda en linoleummatta

Har du en skadad eller en brun och tråkig linoleummatta och inte vet vad du ska göra med den? Här kan du läsa om hur en linoleummatta räddats.

Läs mer här!

Arktikeln Korkmatta på var mans golv av Sara Höglund på Byggnadsvårdsföreningens hemsida.

Här kan du läsa om den svenska linoleumets historia på Forbos egna hemsida.

”Ett vackert hem börjar med golvet” - Linoleummattan i Sverige under tidigt 1900-tal, 2013, Nordström, Frida, examensarbete Kulturvård vid Uppsala universitet

Senast uppdaterad: 2017-11-23 13:31