Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Villa Aludden

Villa Aludden

Villa Aludden i Lerum är vackert beläget vid sjön Aspens östra strand. Villan, numera restaurang och konferensanläggning, är ett tidigt exempel på de sommarvillor som välbärgade Göteborgare lät uppföra i natursköna lägen längs järnvägen, Västra stambanan, under slutet av 1800-talet.

Den påkostade huvudbyggnaden av trä har en rik arkitektur med mycket snickarglädje. Huset uppfördes 1869 av juristrådet E F Kjellman och har sedan ägts av grosshandlare Johan Sjöberg och disponenten F E Olsson på Pripps bryggerier. Efter disponentens död donerades Aludden till Lerums kommun som fortfarande är ägare.

Till anläggningen hörde förstås en stor trädgård och park liksom flera olika byggnader, flygelbyggnaden ”annexet”, trädgårdsmästarbostad, stall, vagnslider, isbod, växthus och utedass. Delar av parken, annexet och trädgårdsmästarbostaden är bevarade och Aludden ger än idag ett imponerande intryck och är utan tvekan en miljö med särskilda kulturhistoriska värden.

Rik träarkitektur

Även annexet är en byggnad med rik träarkitektur från det sena 1800-talet och tiden en kring sekelskiftet 1900. Under vintern har husets fönster varsamt renoverats på verkstad och nu i vår skall fasaden ses över. På fasaden finns många och tjocka färglager som måste tas bort för att kunna få ett bra underlag för den nya linoljefärgen. För att dokumentera färgskikten innan detta sker har ett par så kallade färgtrappor skrapats fram, vilka också varit en vägledning för att bestämma kulörerna för huset.

Tidsenlig färgsättning

Färgtrapporna ingår i en särskild färgundersökning som gjorts av antikvarien och restaureringskonsulten Peter Jarbring, Byggnadsvård Göteborg, på uppdrag av Lerums kommun och underhållsingenjör Magnus Jönsson. Västarvet medverkar i projektet genom antikvarie Lars Bergström som är anlitad som sakkunnig kontrollant av kulturvärden enligt Plan- och bygglagen. 

Huset kommer att målas i en tidsenlig färgsättning med tre olika kulörer. En ljus gulbeige på de släta fasadpartierna, mörkbruna fönsterbågar och en ljusare brun för listverk, fönster- och dörromfattningar. Det kommer att bli spännande att se det nymålade annexet till sommaren!

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 1 av 4
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 2 av 4
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 3 av 4
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 4 av 4
Senast uppdaterad: 2021-05-07 09:34