Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mellan himmel och helvete i 1700-talets kyrkor

 • Rävinge kyrka. Målat 1774 av Johan Blomberg.
  Bild 1 av 5
 • Örgryte gamla kyrka. Målat 1741 av Johan Ross d.ä.
  Bild 2 av 5
 • Mossebo kyrka. Målat 1774 av Johan Christopher Weisstern.
  Bild 3 av 5
 • Rävinge kyrka. Målat 1774 av Johan Blomberg.
  Bild 4 av 5
 • Bro kyrka. Målat 1709 av Christian von Schönfeldt.
  Bild 5 av 5

Under våren 2016 inventerade Västarvet bemålade innertak från 1700-talet, i Göteborgs stifts kyrkor. Många kyrkor i Västsverige byggdes om under 1700-talet och fick då trävalv som bemålades. Inventeringen har nu blivit boken Mellan himmel och helvete.

Västsveriges bemålade takvalv är unika i sitt slag. När kyrkorna rustades upp i slutet av 1600-talet och under 1700-talet, byggdes trävalv över kyrkorummen, som gav fantastiska ytor som kunde fyllas med oljemålningar. Takvalven kallades himlingar och det var precis vad de var. De pryddes oftast med moln och änglar, men även med bibliska historier och ofta även ett helvete som kontrast till saligheten.

60 tak från soffan

Boken Mellan himmel och helvete har kommit till som ett samarbetsprojekt mellan Västarvet och Göteborgs stift och för första gången har samtliga 60 bevarade takmålningar i stiftet dokumenterats, beskrivits och analyserats. Varje kyrka har fått ett uppslag i boken, vilket gör att den blir en överskådlig guidebok för den nyfikna kyrkoturisten.

– Från början var boken tänkt som en ren guidebok för den som ville hitta fina och intressanta kyrkor att besöka, men under arbetets gång har bilderna fått ta mer plats och boken fungerar nu lika bra att sitta med i soffan hemma och njuta av målningarna på distans, säger Kajsa Nyström Rudling, konservator och antikvarie i Västarvet.

Några av taken avbildas i sin helhet, tack vare de fina montage som fotografen Ola Erikson har gjort.

Lär känna målarna

Förutom kyrkobeskrivningarna finns inledande artiklar som sätter in takmålningarna i sitt sammanhang, skrivna av experter inom respektive område. Här finns också biografier över konstnärerna, som i de flesta fall tillhörde Göteborgs Stads Konst- och Målareämbete grundat 1702. Eftersom många takmålningar har varit övermålade innan de togs fram under 1900-talet innehåller Mellan himmel och helvete flera exempel som aldrig tidigare beskrivits i bokform.

– Ett av syftena med boken var att lyfta fram och låta alla bevarade takmålningar få sin plats i boken, inte bara de mest kända eller mest spektakulära. Genom att titta på skillnader och likheter blir också varje enskilt tak mer spännande, säger Kajsa Nyström Rudling.

Från nakenchock till fluffiga moln

Och dramatik saknas inte. Här varvas djävlar och demoner, synd och spelkort och nakna plågade människor med bedårande keruber och fluffiga moln.

– Även om boken ger möjlighet att se detaljer som inte syns på håll vill jag fortfarande rekommendera att besöka kyrkorna och se målningarna på plats. Att se bilderna i det rum de skapats för är speciellt och ger en väldigt påtaglig känsla av vår historia, säger Kajsa Nyström Rudling.

Ny bok - Mellan himmel och helvete

För första gången har samtliga bevarade tak i Göte­borgs stift dokumenterats, beskrivits och analyserats. Varje kyrka har fått ett uppslag i boken, vilket gör att den blir en överskådlig guidebok för den nyfikna kyrkotu­risten. Förutom kyrkobeskrivningarna finns inledande artiklar som sätter in takmålningarna i sitt sammanhang, skrivna av experter inom respektive område. Här finns också biografier över konstnärerna, som i de flesta fall tillhörde Göteborgs Stads Konst- och Målareämbete grundat 1702. Eftersom många takmålningar har varit övermålade och togs fram under 1900-talet finns i boken flera takmålningar som inte tidigare beskrivits i bokform.

Boken är skriven av Kajsa Nyström Rudling, konservator och antikvarie.

Boken är utgiven i ett samarbete mellan Göteborgs stift och Västarvet. Du kan köpa boken här >>

Senast uppdaterad: 2021-05-07 09:34