Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Abba uppträdde på ett lastbilsflak vid Parkudden i Tranemo

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 1 av 4
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 2 av 4
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 3 av 4
 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 4 av 4

På en udde i Tranemosjön i Tranemo ligger det före detta Godtemplarhuset, numera under namnet Parkudden. Just denna dag ligger festplatsen i vila mellan nyutslagna björkar, men annat var det för 44 år sen!

Året innan ABBA vann Eurovisionsschlagerfestivalen med ”Waterloo” 1974 i Brighton så uppträdde man nämligen på ett lastbilsflak här. Då hade gruppen ännu inte tagit sig namnet ABBA utan uppträdde med sina egna namn. 

Arkitekt, konstnär och skomakare

Parkudden uppfördes 1911 ursprungligen som en samlingslokal för IOGT Godtemplarrörelsen.  Byggnaden ritades av Johan Grandén som uppfört många bostadshus i Tranemo. Han var inte bara arkitekt utan även konstnär och skomakare. 

Mot fascismen

 På 1930-talet övertogs parken av Folkets Parkföreningen och blev även samlingslokal för arbetarrörelsen i Tranemo. Till exempel utgick ofta första maj-tågen från Parkudden. På vinden hittade man för några år sedan banderoller som använts i demonstrationstågen, troligen från 1920-talet, som blivit liggande. Fortfarande aktuella än idag!

Parkuddens vänner

1958 övertogs Folkets hus av Tranemo idrottsförening och flertalet byggnader tillkom som dansbana, utomhusscen, korvkiosk samt ett antal lotteristånd. Idag ägs festplatsen av den ideella föreningen Parkuddens vänner som med alla krafter försöker hålla byggnaden i gott skick. I byggnaden finns bland annat en fin biljettlucka från godtemplartiden.

Senast uppdaterad: 2021-05-07 09:34