Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tips till dig som ska färgsätta ditt hus

Radhus i olika kulörer, det närmsta med två skivor med färgsättningsprov uppstrykna.

Bild ovan: Ett litet färgprov i affären säger lite om hur en fasad skulle se ut med samma färg. Provmåla på skivor för att för att få en mer realistisk bild av slutresultatet. Foto: Kristna de Rooij.

Att ta fram en ny färgsättning till sitt hus är både roligt och komplext. Husens färger samspelar med allt i närmiljön, och inte minst med varandra. Färgerna bidrar till den arkitektoniska helheten och är lika viktiga som till exempel taklutning, fönstrens storlek och materialvalen.

Klicka här för att fördjupa dig i äldre tiders färgsättning

 

Tänk på att inte bara se till husets fönster eller panel, utan se huset som en helhet där alla delar samverkar, allt från skorsten och grund till takmaterial, fasad och fönster med foder.

Lisa Molander, bebyggelseantikvarie

Tänk på det här när du vill byta färgsättning!

Börja med att lära känna ditt hus. Försök finna gamla foton på huset om du har ett äldre hus, och räds inte svartvita foton. Som du ser på bilden nedan så syns nyansskillnader förhållandevis tydligt, även om själva kulörerna saknas. Byggnaden på bilden, som numera är riven, målades ovanligt nog randig i gult och blått inför ett besök på Nääs av kung Oscar II.

En grupp med människor står framför ett hus med randig fasad. Svartvitt foto från ca 1900.

Foto: Carl Victorin. Västergötlands museum.

Respektera husets karaktär och färgtradition. Är ditt hus från 1960-talet, försök inte att få det att se ut som en sekelskiftesvilla.
Välj en färgsättning som står sig över tid. Försök få syn på vad som är trendigt just nu, och hur det påverkar dina val. Du kan vara säker på att det som är inne nu är helt ute om bara tio år.
• Tänk på att du i många fall behöver ha bygglov för att byta färgsättning på ditt hus. Vänd dig till din kommun för att få reda på vad som gäller där du bor.
• Prata med dina grannar om du ska byta färgsättning. De är i allra högsta grad berörda. Det är lätt att tänka att man får göra som man vill med det man äger, men utsidan av ditt hus är på sätt och vis allas!

En målad yta med olika färgskikt framskrapade, intill är en tejpbit med NCS-kulörerna angivna.

Foto: Felicia Andersen.

• Om du har kvar äldre panel och färglager kan du göra en färgtrappa. Det kan du också göra om du hittar gamla husdelar i något uthus eller
på en vind. 

Klicka här för att läsa hur du gör en färgtrappa

• Har området en egen färgkaraktär? Om du ser kulörer du tycker om, försök ta reda på NCS-koderna, antingen med ett mätinstrument eller ett block med färgprover. Om du fastnat för ett särskilt pigment, säg detta till färgfabrikanten när du beställer färg, inte bara NCSkoden. Ta en promenad i närområdet!
• Fundera på hur den närliggande bebyggelsen ser ut. Är det enhetligt med många likadana hus i samma kulörer eller är variationen stor? Är landskapet öppet så att byggnader ses på långt håll, eller döljs de i grönska?

En radhuslänga med olika färger.

Radhusområdet på Altfiolgatan i Västra Frölunda. Foto: Lisa Molander.

• Att välja färger som harmonierar med varandra är en konst. Därför måste
processen få ta tid, och helst bestå av flera provmålningar. I slutänden ska kompositionen av färger bestå av såväl accenter som något som håller samman.
• Färger som inte trivs med varandra klingar falskt. Tycker du att det är svårt? Tveka inte att kontakta någon som är kunnig på färgsättning, till exempel en arkitekt, inredningsarkitekt eller antikvarie. För dig som bor i Västra Götaland erbjuder Slöjd & Byggnadsvård kostnadsfri, antikvarisk rådgivning om färgsättning, klicka på länken nedan.
• Ett litet färgprov i affären ser garanterat helt annorlunda ut när det målats upp på en stor yta utomhus! Generellt ser färger mer intensiva och färgstarka ut utomhus, och ju vitare en kulör är, desto kallare upplevs den. En tumregel är att satsa på färgprover som ger ett lågmält och lite ”smutsigt” intryck.

Klicka här för att läsa om Slöjd & Byggnadsvårds rådgivning

Se föredraget Färgsättning för husägaren här

 

 

Senast uppdaterad: 2023-08-09 09:29