Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Färgteori och färgsystem

dekorativ

Hur fungerar NCS, vilka andra färgsystem finns det? Läs mer här!

Bilden överst på sidan: Alla tänkbara kulörer finns i NCS färgrymd som är en tredimensionell modell. I färgrymden utgår man från alla färgers inbördes samband, med utgångspunkt från de sex färgerna svart, vitt, gult, grönt, rött och blått.

Kunskapen om färger och hur de framstår i olika miljöer och ljus kan verka komplicerad.

Det första man behöver förstå är att det finns en rad olika färgsystem att hålla isär.

Det vanligaste färgsystemet för målarfärg i Sverige är NCS som betyder Natural Colour System.

Ibland ser man kulörer som heter till exempel 2A-7A, när det gäller äldre färgsättningar. De ingår i Riksantikvarieämbetets (RAÄ) färgsystem som togs fram på 1990-talet. Numera har kulörerna översatts till NCS-koder, och RAÄ-systemet används allt mer sällan. Riksantikvarieämbetet arbetade om detta tillsammans med NCS till Kulturkulör där traditionella kulörer anges både i recept och NCS-kod. 

Färgfabrikanterna har egna namn på sina färgblandningar, till exempel skruttgrön eller duvblå. Orsaken är att fabrikanterna ofta vill hålla sina recept hemliga. 

Att tolka NCS (Natural Colour System)

NCS är ett färgbeskrivningssystem, framtaget i Sverige av forskare på 1970-talet.

Systemet bygger helt på hur människan ser färg, inte på vilka pigment som används. Med färgkoder, så kallade NCS-koder kan kulören på vilken yta som helst beskrivas exakt.

Systemet är uppbyggt kring de så kallade elementarfärgerna: vitt = W, svart = S, gult = Y, rött = R, blått = B och grönt = G. Genom färgkoden beskrivs de färger vi ser och förhållandet mellan dem i procent.

dekorativ
 

De enkla färgerna är sex, av vilka den första är vitt, gult är den andra, grönt den tredje, blått den fjärde, rött den femte och svart den sjätte.

Leonardo da Vinci 1519

Så läser du en NCS-kod

Vi utgår från koden S 2030-Y90R. S betyder second edition – den första utgåvan utkom på 1970-talet och den andra kom omkring sekelskiftet 2000.

dekorativ
dekorativ

Färgtriangeln (ovan till vänster) är ett vertikalt snitt genom färgrymden. Den illustrerar nyansen. W står för vitt, S för svart och C för kulörthet. Det finns en färgtriangel för varje kulörton. Färgcirkeln (ovan till höger), som illustrerar kulörton, är ett horisontellt snitt genom färgrymdens midja.

De fyra första siffrorna 2030 anger nyansen, illustreras i färgtriangeln ovan.

Siffran 20 (röd ring) syftar på 20 % och handlar om hur mycket svärta det finns på en skala där vitt är 0 och svart är 100.

Siffran 30 (blå ring) handlar om kulörens kulörthet eller hur intensiv en kulör uppfattas, på en skala där 0 betyder ingen kulörthet och 100 full kulörthet.

2030 står alltså för punkten där svarthet och kulörthet möts i diagrammet (grön ring).

De fyra sista tecknen Y90R (svart ring i färgcirkeln) anger kulörton och syftar på förhållandet mellan två av de fyra grundfärgerna. rgbY90R betyder 10 % gult och 90 % rött.

Senast uppdaterad: 2023-08-09 09:25