Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Färgsättning på traditionens grund

Gulmålad villa med markerade detaljer och rött tegeltak.

Vilka faktorer ska vi ta i beaktande vid färgsättning av en byggnad eller en miljö? Läs mer här.

En stor trävilla med ljus färgsättning.

Att återskapa en äldre färgsättning kan vara ett sätt att lyfta byggnadens historia och det arkitektoniska uttrycket. Kapten Hanssons hus från 1850, beläget på Chapmansgatan i Göteborg, har nyligen återfått en äldre färgsättning, se foto nedan. Foto (ovan): Mattias Blomgren. CC BY SA 3,0. Foto (nedan): Carina Carlsson 2023.

En stor trävilla med färgsättning som framhäver snickeridetaljerna.

Hus förändras över tid och bär på en historia. Därför bör man inte alltid okritiskt försöka återskapa ett tidigare utseende, utan hänsyn till helhet och miljön runt omkring.

Detsamma gäller färgsättningen. Men vad kan det finnas för skäl att återta en traditionell färgsättning?

Husets utformning och färgsättning hänger starkt samman – hur detaljer framträder och nyanser samspelar är avgörande för upplevelsen av arkitekturen. Jämför exemplet i Skara till höger. När huset med sin påkostade panelarkitektur målades vitt fick det en helt annan framtoning än den ursprungliga.

Genom att återskapa en mer ursprunglig färgsättning med olika nyanser av brun umbra på fasad och snickerier framträder husets arkitektur på nytt. De gamla fönstren finns inte kvar men här valde ägaren en zinkgrön kulör, vanlig på 1880-talet.

En trävilla med snickarglädje, allt målat i vitt.

Denna byggnad i Skara har återfått en äldre färgsättning, efter att ha varit helt vitmålad. Notera hur de många detaljerna lyfts fram med hjälp av de mörkare kulörerna i fotot nedan. Foto (ovan): Thomas Carlquist. Foto (nedan): Ulf Larsson 2022.

En stor villa med snickarglädjen markerad med olika kulörer i gulbrunt.
Senast uppdaterad: 2023-08-09 09:32