Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Måla panelen med slamfärg

Frågor och svar om färgsättning

Vilken färgtyp ska jag använda till fönster och foder?

Linoljefärg är den enda färgtyp som vi kan rekommendera. Linoljan i färgen tränger in i träet och förseglar porerna och då kan vatten inte tränga in och orsaka skada. Komplettera med att fylla igen sprickor i träet med linoljekitt så håller sig fönstren täta länge.

Vilken röd slamfärg ska jag ha, mörk eller ljus?

Den ljusa slamfärgen togs fram på 1600-talet och användes då för att imitera tegelfasader i främst stadsmiljö. Den ljusa rödfärgen var vanlig fram till 1900 talet då den mörkröda slamfärgen kom.

När den mörkare rödfärgen kom på 1900-talet användes den vanligen på ekonomibyggnader, inte sällan med ett boningshus målat i ljus linoljefärg. Är ditt hus uppfört mellan 1600-talet och 1900-talet bör den ljusa färgen användas men använd den kulör ditt hus redan har.

Mitt hus har inte målats med riktig slamfärg utan röd plastfärg, kan jag måla med slamfärg ändå?

Det kan vara svårt, om inte omöjligt, att få slamfärgen att fästa på en plastfärgsyta. En möjlighet är att skrapa och borsta av så mycket som möjligt av plastfärgen och måla slamfärgen på ytan av trä och plastfärgsrester. Det innebär att man får bättringsmåla efter hand där plastfärgen lossnar.

En annan lösning är att måla med Falu färgs knut- och fönsterfärg. Det är en ny produkt som ser ut som en falu rödfärg men är linoljebaserad som fäster på alla underlag.

Är den nya alkydfärgen, som ska se ut som slamfärg, bättre än den riktiga slamfärgen/Falu rödfärg?

Vi rekommenderar inte att använda alkydfärg som ersättning för slamfärg. Alkydfärgen kan ge blåsbildning och är svår att underhålla längre fram. Slamfärgen är den bästa färgen, den kräver inte stora mycket underarbete och håller sig fin länge. Att måla med slamfärg går fort och är billigt. 

Notera att slamfärgen ska ha naturliga pigment. De billigare slamfärgerna med syntetiska pigment är oftast inte färgäkta. Det kan medföra att fasaderna kan bli rosa eller brandgula med tiden.

Senast uppdaterad: 2017-10-26 15:40