Vad påverkar upplevelsen av färg?

Hur vi upplever färger styrs av många faktorer - omgivningen, ljuset, avståndet och i relation till andra färger. Läs mer här!
Upplevelsen av färg styrs bland annat av andra färger i närmiljön och av ljuset. Fasaderna på denna bild ligger i skugga, och deras färger ser betydligt kallare ut än när solen lyser på dem. Foto: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm.
Hur färger upplevs styrs av många faktorer. Omgivningen, det ljus som når färgerna och avståndet vi ser dem från – det är några av dessa faktorer. Viktigast är kanske ljuset, för utan ljus kan vi inte se några färger.
Färger upplevs alltid i relation till varandra, och påverkar varandra. Upplevelsen influeras mycket av materialet det är målat på, dess yta och struktur. En blank yta reflekterar mycket ljus, till skillnad från en matt eller räfflad yta.
Mer eller mindre omedvetet
Vi påverkas av våra föreställningar om färg, som ligger så djupt inbäddade i både vår kultur och våra inre att de är svåra att upptäcka. I en annan kultur kan associationen bli en helt annan!
Rött associerar vi i Sverige generellt sett till fara och kärlek, medan det betyder renhet i Indien; är en symbol för lycka i Kina och sorg i Sydafrika.
Stämmer detta på dig? |
Många av oss uppfattar att:
|
Uppfattad färg
Grafiken är baserad på en bild från boken Utvändig färgsättning av Karin Fridell Anter och Kristina Enberg.
Vad vill du uttrycka med färg? |
Har du funderat på vad du vill säga med de färger du väljer? |
Hur påverkas vi av färg?
Hur vi upplever och beskriver färg, och hur starkt vi reagerar på olika färger är mycket individuellt.
Inom forskningen råder det delad mening om hur färger påverkar oss. Men ett är säkert, färg har stor betydelse. Människans färguppfattning finns i den del av hjärnan som hanterar till exempel affekt och undermedvetna tankar. Det tyder på att upplevelsen av färg är starkt kopplad till förmågan att bearbeta känslor, lära nytt och öka vår motivation.
En miljö med många olika färger kan uppfattas som "visuellt bullrig". Många starka färger på en och samma plats gör hjärnan överstimulerad. Helt vita miljöer kan fungera tvärtom.
Färg kan liknas vid vitaminer för hjärnan. Likväl som maten behöver vitaminer för att vara näringsrik behöver en aktiv hjärna färg i sin närmiljö. Men vi behöver färg i lagom dos.
Husen i Bohuskustens många fiskesamhällen präglades förr av färg, men idag målas fler och fler hus helt vita enligt den nuvarande föreställningen om hur de kustnära orterna ska se ut. Vad händer med landskapet när färger tas bort? Foto: Marie Erbéus.
Tänk på naturen under en härlig, grönskande sommardag. Där däller det inte av starka färger. Körsbär, lingon och fjärilar är exempel på färgglada saker som snarare står ut i kontrast till skogens jämna grönska eller bergens grå toner. Det är alltså inte starka färger överallt, hela tiden. Det är en färgglad balans som vi mår bäst av – hjärnan blir stimulerad och håller sig pigg. Karl Ryberg |
|
Färg – ett mångbottnat ord
Vad menar vi med ordet färg? Innebörderna är flera. Vi menar både målarfärgen som vi målar med, och i dagligt tal även kulörer som till exempel ljusgrön eller gredelin.
Med denna ordlista vill vi räta ut några frågetecken om färg!
CMYK Förkortning för de fyra färger som ofta används vid tryckning: cyan, magenta, yellow och K för Key color, som är svart. |
Egenfärg Nyanserna som något får från själva materialet, exempelvis har lera en gråbrun egenfärg. |
Färgpigment Pulver som används i färgmaterial för till exempel målning och tryck. Från latinets pigmentum som betyder färg. |
Grundfärgerna Gult, rött, blått och grönt. |
Kulör En färgvariant, en blandning, det du uppfattar. Kulören är subjektiv och påverkas av många faktorer. |
Kulörton En sammansättning av kulörer, som blågrön eller gulorange. Närliggande ord är färgfamilj eller nyans. |
Lasering Målning med transparent färg, som kallas lasyr. |
Monokroma färger Icke kulörta färger: svart, grått och vitt. |
Mättnad Betecknar gråtonen i kulören, hur ren kulören är. Full mättnad betyder att den inte har någon gråton alls. |
Primärkulör Inom måleri är en primärfärg en färg som inte har spår av en annan färg. Primärfärgerna är gult, rött och blått. |
Sekundärkulör Färgton som är en blandning av två primärfärger. Det finns tre sekundärfärger: orange, lila och grönt. |
RGB Red, green and blue är en optisk färgblandning på till exempel digitala skärmar. Variationerna uppstår när ljus med olika färger blandas. |
Bostadsområdet Brittgården i Tibro byggdes på 1960-talet efter arkitekten Ralph Erskines ritningar. Vissa detaljer har senare målats i primärfärgerna gult och rött. Foto: Thomas Carlqvist.
Klicka vidare till andra delar av utställningen här!