Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Papperstapet

Papperstapeten används som utsmyckning för väggar inomhus. Vid 1400-talets mitt började tapeter bli kända i de välbeställdas hem. Sveriges äldsta bevarade tapet är daterad 1564. Den vanligaste märkningen i slutet på 1800-talet var ”arsenikfri”. Tapeter har även förekommit i tak.

Tillverkning

Maskinellt tillverkade tapeter består av papper, färgpigment och bindemedel. Traditionellt har limfärg använts och görs än i dag. Limfärg innehåller färgpigment, vatten och lim som bindemedel. Moderna tapeter trycks med syntetiska bindemedel; PVA och akrylat. De syntetiska bindemedlen är inte direkt miljöskadliga eller hälsovådliga, men rent miljömässigt är den naturliga limfärgen att föredra. I dag används endast godkända pigment vid tapetframställning.

Transport

Traditionellt tillverkade tapeter tryckta med svensktillverkad limfärg på nordiskt papper tillverkas och säljs i Västra Götaland.

Hållbarhet/Livslängd

Papperet i dagens tapeter är svagare jämfört med äldre tapetpapper. Tapeter bör inte sättas upp i rum med hög luftfuktighet, inte utsättas för starkt ljus eller mekaniskt slitage. Limfärgen kan linoljeförstärkas vilket gör den tvättbar. Moderna tapeter bestryks med akrylat för att kunna tvättas.

Underhåll/Användning

Om tapeter skyddas mot fukt, ljus och mekaniskt slitage behöver de inte underhållas. Lösa tapetdelar kan limmas med klister med låg fukthalt. Hårt smutsad tapet kan rengöras försiktigt med specialsvamp och såpa, detta gäller inte olje- eller fettfläckar.

Avfall/Deponi

Limfärgsrester kan hanteras som hushållsavfall. Tapetrester kan återvinnas som papper eller bli energi.

Senast uppdaterad: 2017-06-14 13:39