Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lera

Kan användas till att bygga, putsa och täta husväggar. Korsvirkeshus är en typ av lerhus. Godset Svaneholm i Skåne, är byggt av lera med tekniken ”mackelering”. Lera är ett mycket miljövänligt material.

Tillverkning

Lera är en finkornig jordart i varierande färger. Med olika byggtekniker och med tillsatser av förnyelsebara isolermaterial, såsom halm, träflis och lecakulor, kan leran formas till byggblock. Tillsätts även sand kan väggarna formas utan en bärande stomme. Väggarna kan putsas med lera för en vackrare och tåligare yta och därefter kalkas eller målas. Vid målning av lera bör man använda färger som tillåter väggen att andas; emulsionsfärger, slamfärger, linoljeförstärkta limfärger för väggar inomhus. Utomhusväggar bör målas med kalkfärger, silikatfärger eller tjärbaserade färger.

Lera är en billig råvara med liten energiåtgång vid bearbetning och framställning.

Transport

Lera finns i princip överallt. Götaälvdalen och Västgötaslätten är lerrika platser.

Hållbarhet/Livslängd

Lera som byggmaterial är svagare än andra bruksmaterial men samtidigt mer följsamt. Leran måste torka helt under byggnation annars är det risk för mögelangrepp.

Underhåll/Användning

Hanteras leran på rätt sätt och med rätt dimensionerade väggar blir det stabila och rejäla konstruktioner, som kan bära upp hus i flera våningar. Obehandlat lerbruk kan stärkas genom att det grundmålas med linolja, och sedan stryks med ett färglager som härdar ytan.

Avfall/Deponi

Ingen miljöbelastning vid deponering/avfallshantering.

Senast uppdaterad: 2017-06-14 13:31