Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kork

Används bl a till korkplattor och isolering; som lösfyllning eller som skivor. Korken har god värme-, vibration- och ljudisolerande verkan. Korken är starkt vattenavvisande och svårantändlig. Används i rymdfarkoster. Funktionen påverkas inte av frost eller höga temperaturer.

Odling och tillverkning

Kork tas från korkekens bark när trädet är 20-25 år. En korkek skördas upp till 20 gånger, med ett intervall på 7-10 år, som gör kork till ett förnyelsebart material.

Kork växer i de västra delarna av Medelhavsländerna, framförallt i Portugal.

Korkkornen, granulaten, hettas upp till ca 250°C och sväller till ett lätt, poröst och värmeisolerande material. När det pressas under upphettningen får man skivor och plattor. Skivorna efterbehandlas och ytbehandlas för olika användningsområden. Hartser i korken utgör bindemedlet men syntetiska hartser som polyuretan kan tillsättas i mindre mängder.

Korken går inte att genomfärga.

Transport

Korkplattor och isolering av kork tillverkas i Sverige. Korken importeras från sydvästra Europa.

Hållbarhet/Livslängd

Kork har hög beständig om den inte belastas för mycket eller utsätts för långvarig fukt.

Underhåll/Användning

Kork kan rengöras med lösningsmedel om bindemedlet tål preparatet. En strykning av medel som skummjölk, vax eller paraffin kan öka livslängden på korkmattor.

Avfall/Deponi

Korkprodukter med naturliga bindemedel kan komposteras eller bli energi. Övriga lämnas för deponering.

Senast uppdaterad: 2017-06-13 15:55