Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Skiffer

Ler- och glimmerskiffer används som yttermaterial på tak, fasader och som marksten. I Dalsland har den varit mycket vanlig som takmaterial och hittas fortfarande på små uthus. Den är också vanlig på kyrktak och andra prestigebyggnader. Skiffer bryts i Sverige och i länder som England och Spanien. I Sverige bryts takskiffer i Västmanland och Värmland. Dalsland är rikt på skiffer men det sker ingen brytning i dag.

Härkomst

Skiffer är en bergart som går att klyva till tunna plattor. Den har använts så länge människan har byggt bostäder. Färgen varierar från ljusare grå till mörkt svart.

Skiffer bildades för cirka 1,9 miljarder år sedan och är en ändlig resurs.

Transport

Skiffer bryts i Sverige och i länder som England och Spanien. I Sverige bryts takskiffer i Västmanland och Värmland. Dalsland är rikt på skiffer men det sker ingen brytning i dag.

Hållbarhet/Livslängd

Skiffer har en utomordentlig hållfasthet och är lätt att forma för en van skifferläggare. Taken håller mer än 100 år, oftast är det spikarna som plattorna är fästa med som är den svaga länken. Idag används rostfri spik.

Arbetskostnaden för att lägga skiffertak är hög men om kostnaden slås ut på antalet år som taket håller, blir kostnaden låg.

Underhåll

Skiffertak är underhållsfria, resistenta mot alger och mossa samt färgbeständiga. Ett skiffertak är stormtåligt och brandsäkert.

Avfall/Deponi

Det mesta, cirka 80-90 % av den svenska skiffern kan återanvändas vid omläggning.

Uttjänt takskiffer kan användas i exempelvis trädgårdsrum.

Läs mer här!

Läs mer om materialet och dess miljöpåverkan i denna fördjupade materialanalys Sten

Senast uppdaterad: 2017-06-13 15:29