Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hus med historia

Hus med historia har varit en treårig statlig kultursatsning med ändamålet att bevara, använda och utveckla Sveriges hembygdsgårdar. Totalt har ca 40 miljoner kronor satsats på olika renoveringsprojekt och av dem har 2,5 miljoner landat i Västra Götaland. Över femtio hembygdsgårdar har fått bidrag i vårt län. Vi fortsätter arbetet i en arbetsgrupp som vi kallar Hus med historia. Här möts representanter för hembygdsförbunden, museerna och länsstyrelsen.

Mellan 2010 och 2012 har hembygdsföreningar som äger, eller långsiktigt förvaltar kulturhistoriskt värdefulla byggnader, haft möjlighet att söka bidrag för vård av byggnader som representerar lokal byggnadskultur eller för insatser som ökar allmänhetens kunskap kring byggnaderna. Efter projektets slut har hembygdsföreningarna fortsatt att kunna söka medel för byggnadsvård. Vi har också fortsatt med den arbetsgrupp som bildades. Hör av dig till undertecknad för mer information om gruppens arbete. Information om hur föreningen kan söka bidrag finns här.

50 byggnader har fått nytt liv

Med hjälp av engagerade hembygdsföreningar, skickliga hantverkare och rådgivande antikvarier har ett femtiotal byggnader i Västra Götalands län restaurerats. I en skrift har vi följt upp några av alla de intressanta projekt som genomförts och låtit föreningsmedlemmar och hus berätta om sina erfarenheter, om med- och motgångar.

Inspiration, tips och idéer

Skriften Hus med historia vänder sig till alla som vill ha inspiration, tips och idéer kring hur man kan vårda och använda byggnader eller bara vill njuta av vackra hus och intressanta historier. Läs också om backstugan Kulla och det lilla kruthuset i Amdal som fick byggnadsvårdspris 2012. 

Skriften har tagits fram i samverkan mellan Västarvet, Länsstyrelsen i Västra Götaland och med stöd av Sveriges Hembygdsförbund och de regionala Hembygdsförbunden. 

Gammal kunskap i nya händer

Nätverket Hus med historia genomför med början i 2023 en särskild satsning med byggnadsvård som tema, kallad "Gammal kunskap i nya händer". I samband med detta ges kostnadsfria digitala inspirationsträffar, riktade till medlemmar i hembygds- och kulturarvsföreningar. Medverkar gör byggnadsantikvarier och representanter för hembygdsförbunden. 

Hör av er om ni vill medverka eller ha aktiviteter hos er förening!

Senast uppdaterad: 2023-09-27 14:33