Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

40 år senare - kulturmiljöer då och nu

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 1 av 6

  Nu. Ett exempel på hus som genomgått en del förändringar sedan 1970-talet.

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 2 av 6

  Då. Huset som det såg ut på 1970-talet.

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 3 av 6

  Nu. Bostads- och affärsfastighet i Ulricehamn.

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 4 av 6

  Då. Bostads- och affärsfastigheten i Ulricehamn på 70-talet.

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 5 av 6

  Nu. Flerfamiljshus i Vänersborg

 • En bild som ligger i bildspelet
  Bild 6 av 6

  Innan flerfamiljshuset byggdes fanns här bland annat bageri och cykelverkstad.

På 40 år hinner det hända mycket. I en studie har vi följt upp våra gamla kulturhistoriska byggnadsinventeringar från början av 1970-talet på fyra olika platser i Västra Götaland. Var har hänt under denna tid? Vilka hus har försvunnit? Hur har de förändrats?

Fyra platser, fyrtio år senare

I studien som vi nu kallar 40 år senare har vi följt upp våra gamla kulturhistoriska byggnadsinventeringar från början av 1970-talet på fyra olika platser i Västra Götaland. Var har hänt under denna tid? Vilka hus har försvunnit? Hur många? Hur har de förändrats? Har vårt sätt att värdera bebyggelsen ändrats? Dessa och andra frågor har vi ställt oss och resultatet finns nu att läsa i skriften Fyrtio år senare – Om bebyggelsens förändring och kulturhistorisk byggnadsinventering och värdering i backspegeln.

Från 1969 till nutid

Västarvet och dess föregångare har under lång tid arbetat med systematisk kunskapsuppbyggnad kring bebyggelse i Västra Götaland. Vid tidigare Älvsborgs länsmuseum har det utförts kulturhistoriska byggnadsinventeringar sedan 1969, ofta på uppdrag av och i samverkan med berörd kommun som önskat få ett underlagsmaterial för sin planeringsverksamhet.

Fotograferade förändringar

Inventeringarna utgör ett unikt arbetsredskap men också ett historiskt källmaterial som numera har ett eget kulturhistoriskt värde som tidsdokument. Efter 40 år kan ett historiskt perspektiv läggas på det insamlade materialet. Genom att använda framför allt fotografierna som utgångspunkt för en uppföljning av vad som hänt med bebyggelsen sedan 1970-talet, med eller utan kulturhistoriska värden, kan vi se resultatet av de förändringar som skett över tid.

Visar kulturmiljöns tillstånd

Inventeringsmaterialets karaktär ger möjlighet att sätta siffror på de förändringar som skett sedan tidigt 1970-tal och därmed till en fördjupad insikt om kulturmiljöns tillstånd. Det kan också sättas i relation till hållbar samhällsutveckling och bidra till diskussionen bland de aktörer som på olika sätt påverkar kulturarvet och samhällsutvecklingen. Källmaterialet ger också möjlighet att belysa kulturmiljöarbetets praktik och studera kulturmiljövårdens nutidshistoria och yrkesutövning.

Rapporten 40 år senare

Här kan du ladda ned rapporten 40 år senare - Om bebyggelsens förändring och kulturhistorisk byggnadsinventering och värdering i backspegeln. Klicka på länken för att ladda ned rapporten (pdf)

Studien har utförts av Carina Carlsson och Linda Grey, Västarvet. I styrgruppen har Marie Odenbring Widmark, Västarvet, deltagit, liksom Ulrich Lange, Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet. Den sistnämnde har även fungerat som projektledare.

En referensgrupp med representanter från Västarvet, Göteborgs universitet och Länsstyrelsen Västra Götaland har varit knuten till projektet.

Projektet har till stora delar finansierats av Riksantikvarieämbetet, och genomförts i samverkan med Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet.

 

Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-05-07 09:34