Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Yxor

Klyvyxa

Liten och stor klyvyxa från Gränsfors bruk.

Liten Klyvyxa kan användas till medelstor ved. Den är smidd och slipad till en konkav form med relativt tunn egg. Yxan går lätt och snabbt in i veden och klyver effektivt när den bredare delen pressar isär träet. Skaftlängd 60cm.

Stor Klyvyxa används för att klyva alla typer av ved. Den är smidd och slipad till en konkav form med relativt tunn egg. Yxan går lätt och snabbt in i veden och klyver effektivt när den bredare delen pressar isär träet. Skaftlängd 70cm.

Skaften har en skyddande skaftholk av stål under yxhuvudet och cirkulära räfflor längst ut för att ge ett bra grepp. Klyvyxor bör inte användas för att slå med på en vedkil eller användas som slagkil. Endast Släggyxan är gjord för det.

Liten skogsyxa

Handsmidd yxa från Gränsfors Bruk. Liten skogsyxa har större huvud och längre skaft än Vildmarksyxan och ger därför mera kraft när man hugger. Den är dock inte större än att den går ned i en stor ryggsäck. Passar bra att ha med i bilen och båten. Yxan är med skaft 50 cm lång och väger 1,0 kg. Eggskydd av läder.

Stor skogsyxa

En handsmidd proffsyxa för den som vill arbeta i skogen på traditionellt sätt, idealisk för att kvista ett fällt träd. Smidd med runda former som gör den lämplig att hugga med i färskt kådande virke, t ex gran och tall. Det långa skaftet ger kraft i hugget. Tillverkad av Gränsfors Bruk. Skaft av hickory behandlat med linolja och bivax. Yxan väger ca 1,2 kg, är 64 cm lång och har ett eggskydd av läder.

Slöjdbila

En handsmidd yxa för slöjd och utformning av trä. Framtagen i samarbete med slöjdaren Wille Sundqvist och slöjd konsulenten Onni Linnanheimo med inspiration från äldre slöjdbilor.

Yxan har ett relativt långt, böjt skär med bred och rak slipfas som ger stöd vid täljning. Slöjdbilan levereras som standard för högerhänta, med en bredare rak slipfas på vänster sida. Yxan kan fås med bredare rak slipfas på höger sida för vänsterhänta eller med vanlig rak slipfas på båda sidor. Yxan är med skaft 37 cm lång och väger 1,0 kg. Eggskydd av läder. Skaftet är av hickory och har en ojämn yta för att ge ett bra grepp.

Snickaryxa

Handsmidd yxa med rakt, långt och tunt skär som ger en jämn huggyta. Tillverkad av Gränsfors Bruk.

Genom det smidda intaget i yxhuvudet kan handen hållas nästan rakt över eggen då arbetet kräver stabilitet och precision. Rakt skaft av hickory behandlat med linolja och bivax. Yxans nacke kan användas som hammare och skaftet är rakt för att passa alla handgrepp. Yxans plana, raka form gör den lämpad för arbete i torrt virke. Yxan är med skaft 45 cm lång och väger 0,9 kg. Eggskydd av läder.

Timmerbila

Handsmidd bila som har traditionell form och är lämplig för bilning av plankor och stockar till tex. timrade hus.

Ibland används bilor med egg som är slipade endast på ena sida samt med skaft svängt åt sidan. Man har höger- respektiver vänsterbila beroende på slipning och skaft. Gränsfors timmerbila är som standard slipad på båda sidorna och utrustad med ett skaft som inte är svängt i sidled. Bilan är 50 cm lång och väger 1,7 kg och har ett eggskydd av läder.

Vildmarksyxa

Yxan klarar att hugga ganska stora grenar eller dela ved till lägerelden. Skaft av hickory behandlat med linolja och bivax. Yxan väger ca 0,7kg och har ett eggskydd av läder. Yxan är 34cm lång. 

Bandkniv Gränsfors

Tillverkad av Gränsfors Bruk. Totallängd 64cm, egglängd 32cm, bandbredd 3,7cm, vikt 0,8kg.

Diamantfil

Filen är en rak, finkornig diamantfil med två olika slipsidor och har ett litet handtag av trä. Handtaget är något tjockare närmast filbladet för att ge ett bra grepp. Filen består av en grovkornig och en finkornig sida. Slipa först med den grovkorniga sidan, avsluta sedan med den finkorniga sidan. Filen används normalt med vatten men kan användas torr.

Art nr: 403-2
Längd med skaft: 14 cm
Vikt: 74 gram
Kornstorlek: 230 (grovkorniga sidan), 400 (finkorniga sidan)
Skydd av vegetabilgarvat läder

Yxsten

Keramisk slipsten för yxor med en fin och en grov sida. För mindre skador och normalt slitage. Lätt att bära med sig. 

Senast uppdaterad: 2017-03-03 11:09