Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Böcker om textilslöjd

Brodera på linne


Lär dig brodera korsstygn, halva korsstygn, tvistsöm, pärlbroderi, svartstick, rutsöm och rätlinjig plattsöm på linne. Mönstren är inspirerade av folkkonsten och äldre märkböcker. 
Monica Hallén, Hemslöjdens förlag.

Pris: 75 kr

Brodera på ylle!Du får lära dig grunderna om stygn och material, metoder för hur du överför mönster till tyg, hur du monterar ditt arbete och gör vackra avslutningar.

Författarna bjuder på en lång rad idéer om hur man kan brodera fritt, och gärna på återbruksmaterial, med restgarner och småbitar som har blivit över. Med pärlor, paljetter, små bitar av vadmal, band, spetsar och knappar, tillsammans med stygn i regnbågens alla färger, tar smycken, bälten, väskor, kuddar, dynor, vantar och muddar form.

Modellerna i boken är framtagna av tre skickliga brodöser: Eva Berg, Carina Olsson och Anna Wengdin. Här finns också berättelser om traditioner och föremål av Annhelén Olsson. 84 sid. Utgiven av Hemslöjdens förlag.

Pris: 225 kr

Broderier från 50 och 60 talen


Detta är boken för dig som älskar 50- och 60-talens stilsäkra
och färgsprakande broderier.

Silverrosor av Elsa Agelii, Gräshoppan i blå och gröna nyanser av Ingrid Dessau och Birgitta Werner-Johanssons genialt utformade ädelstensserie är några av broderierna i den nya boken Broderier från 50- och 60-talen.

I boken finns tio beskrivningar till originalbroderier att brodera själv, men också inspirationsbilder på ytterligare exempel ur den tidstypiska mönsterskatt som skapades under denna broderiets storhetstid. Författare Ann-Sofie Svansbo har med varsam hand och stor stilkänsla funnit nya användningsområden för några av broderierna. Anna Lindqvist berättar om konstnärerna och den tid de verkade under. Under den här perioden arbetade många av de främsta textilkonstnärerna i nära samarbete med hemslöjden. I Östergötlands museums samlingar finns de originalbroderier som skapades av textilkonstnärerna i samarbete med Östergötlands läns Hemslöjdsförening.

Pris: 125 kr

Gammalvirkning -smygmaskvirkning

Ett enkelt A4-häfte om gammalvirkning eller smygmaskvirkning. Här finns beskrivning av tekniken och 6 beskrivningar till vantar, fingervantar och tofflor. Inger Johansson, Slöjd i Väst.

Pris: 50 kr

Naturlig färgning


I den här praktiska inspirationsboken tar den traditionella växtfärgningen nya former. Du får lära dig hur du på ett enkelt och giftfritt sätt färgar tyg, garn och klädesplagg i naturfiber med pigment från närmiljön.

De flesta av våra textilier innehåller idag stora mängder kemikalier som påverkar både människor och djur negativt. I boken får du de baskunskaper som behövs för att komma igång med hemfärgning. Av Lina Sofia Lundin.

Pris: 195 kr

Nock, ragg, rya - det glänser om ullen


En vacker och inspirerande bok för dig som är intresserad av kulturhistoria, ull och vävning. Lämplig att använda i studiesammanhang. 
Inbunden bok, rikt illustrerad i färg. 120 sidor.

Pris: 100 kr

Nålbindning - historiskt och modernt i Stockholms län


Länshemslöjdskonsulenterna i Stockholms län. En bok om det tusenåriga hantverket nålbindning. 

Pris: 190 kr

Sticka, detaljer som gör skillnad


Boken är helt unik i sitt slag och vänder sig både dig som just börjat sticka och till dig som söker nya utmaningar.

Läs mer om boken här!

Stickning - ett hantverk att utvecklaTextilforskare Anneli Palmsköld har tecknat ett porträtt av formgivaren Britt-Marie Christoffersson, som i 25 år arbetat med att utforska stickningens möjligheter. Här delar hon med sig av sina nyskapande tekniker och mönster i en bok som är slösande vackert illustrerad med stickning som du aldrig har sett maken till tidigare. I bokens avslutande kapitel utreder Palmsköld stickningens historia och utveckling i Sverige. Låt dig inspireras av färger, former och ytor! 
Inbunden, 224 sidor, 210x270 mm.

Pris: 245 kr

Sticka halsdukar, kragar, snibbar!Sticka halsdukar, kragar, snibbar! är Ann-Mari Nilssons efterlängtade uppföljare till Sticka mössor, vantar, sockor! Här finns plagg som värmer hals och huvud och många sticksätt som passar just för halsdukar; det är ju viktigt att båda sidorna blir fina! 
Mjukband, 72 sidor, 190x190 mm. 

Pris: 125 kr

Väv på fyra skaft


Boken innehåller 28 beskrivningar på olika vävar till inredning och kläder, men ger dig likaså redskap att kunna göra egna mönster.  
Ann-Mari Nilsson, Hemslöjdens förlag.  OBS! På sidan 61 i boken finns helylletyg HAV, där skeden ska vara 35/10.

Pris: 195 kr

Bollebygdsdräkten

Ett häfte med rikligt material i text och bild om dräktskicket i Bollebygds härad. Innehållet i häftet bygger på de dräktplagg som idag är framtagna samt rekommendationer om hur man kan kombinera och klä sig i Bollebygdsdräkt. Bollebygds härad ligger i västra Sjuhärad. Häfte 37 sidor.

Pris: 200 kr

Gäsenedräkten

Ett häfte med rikligt material i text och bild om dräktskicket i Gäsene härad. Innehållet i häftet bygger på de dräktplagg som idag är framtagna samt rekommendationer om hur man kan kombinera och klä sig i Gäsenedräkt. Gäsene härad ligger norr om Borås. Häfte 20 sidor.

Pris: 100 kr

Kindsdräkten

Ett häfte med rikligt material i text och bild om dräktskicket i Kinds härad. Innehållet i häftet bygger på de dräktplagg som idag är framtagna samt rekommendationer om hur man kan kombinera och klä sig i Kindsdräkt. Kinds härad ligger i sydöstra delen av Sjuhärad. Häfte 33 sidor.

Pris: 100 kr

Marbodräkten

Ett häfte med rikligt material i text och bild om Marbodräkten från Marks härad. Innehållet i häftet bygger på de dräktplagg som idag är framtagna samt rekommendationer om hur man kan kombinera och klä sig i Marbodräkt. Marks härad ligger i den södra delen av Sjuhäradsbygden mellan Bollebygd i norr och Kind i öster. Häfte 42 sidor.

Pris 200 kr

Redvägsdräkten

Ett häfte med rikligt material i text och bild om dräktskicket i Redvägs härad. Innehållet i häftet bygger på de dräktplagg som idag är framtagna samt rekommendationer om hur man kan kombinera och klä sig i Redvägsdräkt.  Redvägs härad ligger längst österut i Sjuhäradsbygden i Ätrans dalgång. Häfte 18 sidor.

Pris: 100 kr

Toarpsdräkten

Ett häfte med rikligt material i text och bild om dräktskicket i Toarp. Innehållet i häftet bygger på de dräktplagg som idag är framtagna samt rekommendationer om hur man kan kombinera och klä sig i Toarpsdräkt. Toarp är en socken som ligger i Dalsjöfors. Toarp hör till Ås härad och ligger mellan Borås och Ulricehamn mitt i Sjuhäradsbygden. Häfte 63 sidor.

Pris: 200 kr

Vedensdräkten

Ett häfte med rikligt material i text och bild om dräktskicket i Vedens härad. Innehållet i häftet bygger på de dräktplagg som idag är framtagna samt rekommendationer om hur man kan kombinera och klä sig i Vedensdräkt. Vedens härad omsluter Borås stad. Häfte 21 sidor.

Pris: 100 kr

Senast uppdaterad: 2017-06-26 11:53