Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Böcker om textilslöjd

Brodera på linne


Lär dig brodera korsstygn, halva korsstygn, tvistsöm, pärlbroderi, svartstick, rutsöm och rätlinjig plattsöm på linne. Mönstren är inspirerade av folkkonsten och äldre märkböcker. Monica Hallén, Hemslöjdens förlag.

Gammalvirkning -smygmaskvirkning

Ett enkelt A4-häfte om gammalvirkning eller smygmaskvirkning. Här finns beskrivning av tekniken och 6 beskrivningar till vantar, fingervantar och tofflor. Inger Johansson

Nock, ragg, rya - det glänser om ullen


En vacker och inspirerande bok för dig som är intresserad av kulturhistoria, ull och vävning. Lämplig att använda i studiesammanhang. Inbunden bok, rikt illustrerad i färg. 120 sidor

Naturlig färgning


I den här praktiska inspirationsboken tar den traditionella växtfärgningen nya former. Du får lära dig hur du på ett enkelt och giftfritt sätt färgar tyg, garn och klädesplagg i naturfiber med pigment från närmiljön.

De flesta av våra textilier innehåller idag stora mängder kemikalier som påverkar både människor och djur negativt. I boken får du de baskunskaper som behövs för att komma igång med hemfärgning. Av Lina Sofia Lundin.

Stickning - ett hantverk att utvecklaTextilforskare Anneli Palmsköld har tecknat ett porträtt av formgivaren Britt-Marie Christoffersson, som i 25 år arbetat med att utforska stickningens möjligheter. Här delar hon med sig av sina nyskapande tekniker och mönster i en bok som är slösande vackert illustrerad med stickning som du aldrig har sett maken till tidigare. I bokens avslutande kapitel utreder Palmsköld stickningens historia och utveckling i Sverige. Låt dig inspireras av färger, former och ytor! Inbunden, 224 sidor, 210x270 mm.

Sticka halsdukar, kragar, snibbar!Sticka halsdukar, kragar, snibbar! är Ann-Mari Nilssons efterlängtade uppföljare till Sticka mössor, vantar, sockor! Här finns plagg som värmer hals och huvud och många sticksätt som passar just för halsdukar; det är ju viktigt att båda sidorna blir fina! Mjukband, 72 sidor, 190x190 mm.

Väv på fyra skaft


Boken innehåller 28 beskrivningar på olika vävar till inredning och kläder, men ger dig likaså redskap att kunna göra egna mönster.  Ann-Mari Nilsson, Hemslöjdens förlag.

Bollebygdsdräkten

Ett häfte med rikligt material i text och bild om dräktskicket i Bollebygds härad. Innehållet i häftet bygger på de dräktplagg som idag är framtagna samt rekommendationer om hur man kan kombinera och klä sig i Bollebygdsdräkt. Bollebygds härad ligger i västra Sjuhärad. Häfte 37 sidor.

Pris: 200 kr

Gäsenedräkten

Ett häfte med rikligt material i text och bild om dräktskicket i Gäsene härad. Innehållet i häftet bygger på de dräktplagg som idag är framtagna samt rekommendationer om hur man kan kombinera och klä sig i Gäsenedräkt. Gäsene härad ligger norr om Borås. Häfte 20 sidor.

Pris: 100 kr

Kindsdräkten

Ett häfte med rikligt material i text och bild om dräktskicket i Kinds härad. Innehållet i häftet bygger på de dräktplagg som idag är framtagna samt rekommendationer om hur man kan kombinera och klä sig i Kindsdräkt. Kinds härad ligger i sydöstra delen av Sjuhärad. Häfte 33 sidor.

Pris: 200 kr

Marbodräkten

Ett häfte med rikligt material i text och bild om Marbodräkten från Marks härad. Innehållet i häftet bygger på de dräktplagg som idag är framtagna samt rekommendationer om hur man kan kombinera och klä sig i Marbodräkt. Marks härad ligger i den södra delen av Sjuhäradsbygden mellan Bollebygd i norr och Kind i öster. Häfte 42 sidor.

Pris 200 kr

Redvägsdräkten

Ett häfte med rikligt material i text och bild om dräktskicket i Redvägs härad. Innehållet i häftet bygger på de dräktplagg som idag är framtagna samt rekommendationer om hur man kan kombinera och klä sig i Redvägsdräkt.  Redvägs härad ligger längst österut i Sjuhäradsbygden i Ätrans dalgång. Häfte 18 sidor.

Pris: 100 kr

Toarpsdräkten

Ett häfte med rikligt material i text och bild om dräktskicket i Toarp. Innehållet i häftet bygger på de dräktplagg som idag är framtagna samt rekommendationer om hur man kan kombinera och klä sig i Toarpsdräkt. Toarp är en socken som ligger i Dalsjöfors. Toarp hör till Ås härad och ligger mellan Borås och Ulricehamn mitt i Sjuhäradsbygden. Häfte 63 sidor.

Pris: 200 kr

Vedensdräkten

Ett häfte med rikligt material i text och bild om dräktskicket i Vedens härad. Innehållet i häftet bygger på de dräktplagg som idag är framtagna samt rekommendationer om hur man kan kombinera och klä sig i Vedensdräkt. Vedens härad omsluter Borås stad. Häfte 21 sidor.

Pris: 100 kr

Senast uppdaterad: 2017-06-26 11:53