Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Böcker om träslöjd

Tälj för kök och trädgård!

Boken innehåller beskrivningar på vackra och praktiska föremål till köket och den lilla trädgården. I boken får du lära dig olika täljgrepp som ger dig kontroll, styrka och färdighet i ditt arbete. Du får också tips om målning, ytbehandling och hur du dekorerar genom att skära med kniven. 

Jögge Sundqvist är slöjdaren som med förkärlek arbetar i rått och torrt trä med handverktyg. I den nya boken lär han ut teknikerna som gör slöjdandet till en livslång njutning. Utgiven av Hemslöjdens förlag. 84 sidor.

Pris: 225 kr

The spoon, the bowl and the knife

En dvd dokumentär från 2014 om slöjdaren Wille Sundqvist. Producerad av Jögge Sundqvist, själv slöjdare och Willes son. 

Wille Sundqvist, Högland, är en slöjdare i en djup Västerbottnisk slöjdtradition. Willes traditionellt slöjdade skedar och slevar, hans råsvarvade skålar och det pedagogiska arbete han utfört genom sina böcker har gjort honom känd både för en nationell och internationell publik.

I filmen visar Wille hur han tillverkar en slev ur ett rått ämne, från att fälla trädet i skogen till färdig dekorerad och inoljad slev. Han svarvar en stor skål ur ett rått björkämne, skär in en text på den och delar med sig av sin livshistoria – från hästen som han gjorde i 12-årsåldern till möten med både möbelformgivaren Carl Malmsten och den amerikanske folklivsforskaren Bill Coperthwaite. Här visas ovanliga täljgrepp och den mycket gamla skär-svarvningstekniken i rått virke och det ingår också en kort instruktion i hur du slipar kniven, hur du linoljar och dekorerar det som slöjdats.

Filmen är både engelsk och svenskspråkig och textad på båda språken.

Pris: 295 kr

Vackert svarvat - skönt målatFolkkonst ur skålaknallens fässing under tre sekler. Författare Svening Svenningson. Inbunden bok om 104 sidor.

Pris: 150 kr

Karvsnitt - alla tiders snideri


Björn Nässén redogör för karvsnittets historia, vilka verktyg som är dom bästa och hur du själv med lite övning kan göra vackra karvsnittsföremål.

Nu den tredje och utökade upplagan. Man kan läsa om karvsnitt nu förtiden och hur arktitekter, formgivare och skulptörer använder sig av karvsnittets formspråk. Dessutom mer om föremålstillverkning för karvsnitt på svep och skrin och även hur man kan göra hängsmycken i tenn. Bildmaterialet är rikt och fantasieggande och innehåller ritningar på vackra karvsnittsskrin som du kan göra själv.

Pris: 220 kr

Slöjda för trädgården


Instruktionerna i det här häftet är enkla och grundläggande. Låt kreativiteten flöda och trädgårdsslöjden blomma i din täppa! Häftet innehåller 16 sidor med teckningar och beskrivningar i svart/vitt.

Pris: 50kr

Svegsvarv ritning

Historik och beskrivning om hur du bygger en svegsvarv efter en förebild från Skärragård i Dannike socken. 

Pris: 70 kr

Slipa och bryna en kniv


Ett häfte producerat av Slöjd i Väst med tips och råd om hur du vårdar din täljkniv.

Pris: 20 kr

Ytbehandling

Ett häfte som beskriver oljor, vaxer och tillvägagångssätt för boning och polering på trä. Hemslöjdskonsulterna i Kalmar län. 16 sidor.

Pris: 30 kr

KorgarEtt häfte med sammanställning av korgmodeller och korgtekniker i sydsverige. Hemslöjdskonsulenterna i Kalmar län. 

Pris: 40 kr

Slöjda ballbomöbler - ett inspirationshäfte


Lite händig bör man vara men det kräver ingen djupare snickerikunskap för att tillverka ballbomöbler. Det har funnits många olika mått på stolen, soffan och bordet. Vi väljer här att ange måtten på ballbomöbler från sekelskiftet 1900. Utifrån dessa måttangivelser slöjdar du din ballbomöbel och väljer proportioner så att möbeln blir tilltalande och vacker.  Häftet innehåller 16 sidor med teckningar och beskrivningar i svart/vitt.

Pris: 50 kr

Ballbomöblerna - enkla bruksmetoder använda i västra Sverige


I boken Ballbomöblerna tar Torsten Sigfridsson oss med på en tur i de enkla möblernas värld och lyfter fram deras värde för "de små". Hantverket präglas av en enkelhet som är nödvändig då verktygs- och verkstadsresurserna är knappa. Rikt illustrerad i färg och svart/vitt. Utgiven av Hemslöjd Västra Götaland. 156 sidor.

Pris: 100 kr

Senast uppdaterad: 2018-08-24 13:12