Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Böcker om träslöjd

Handen, trädet, tanken Från de förbisedda skogarnas gläntor

Boken handen trädet tanken, från de förbisedda skogarnas gläntor

Vi har med våra händer begåvats med förmågan att kunna skapa. Skogens träd har sina former och egenskaper. Tankar om skogens hantverk kan få liv.

Det här är en bok, som med sina många, djupa och vackra bilder i kombination med något natur-poetiska texter leder läsaren in bland skogliga tankar. Val av virke för olika ändamål, verktygens kompromisslösa nödvändighet och reflektioner framkomna under ensamma, regntygnda och arbetsamma novembereftermiddagar. Men också det vackra i det lilla. Små oväntade besök, doften av att sätta yxan i en hundraårig timmerstock och när ljuset plötsligt glittrar till i morgonens daggvåta spindelväv.
På ett eftertänksamt sätt, och med en ibland något humoristiska ton, belyser boken både beteendet vi har av att samla på oss av material för framtida behov och dagens synsätt att se på skog och mark som en ekonomisk resurs. Samspelet mellan människan, naturen och skapandet.

Följ med in i de förbisedda skogarnas gläntor.

Karvsnitt - alla tiders snideri


Björn Nässén redogör för karvsnittets historia, vilka verktyg som är dom bästa och hur du själv med lite övning kan göra vackra karvsnittsföremål.

Nu den tredje och utökade upplagan. Man kan läsa om karvsnitt nu förtiden och hur arktitekter, formgivare och skulptörer använder sig av karvsnittets formspråk. Dessutom mer om föremålstillverkning för karvsnitt på svep och skrin och även hur man kan göra hängsmycken i tenn. Bildmaterialet är rikt och fantasieggande och innehåller ritningar på vackra karvsnittsskrin som du kan göra själv.

Korgar



Ett häfte med sammanställning av korgmodeller och korgtekniker i sydsverige. Hemslöjdskonsulenterna i Kalmar län.

Slöjda ballbomöbler - ett inspirationshäfte


Lite händig bör man vara men det kräver ingen djupare snickerikunskap för att tillverka ballbomöbler. Det har funnits många olika mått på stolen, soffan och bordet. Vi väljer här att ange måtten på ballbomöbler från sekelskiftet 1900. Utifrån dessa måttangivelser slöjdar du din ballbomöbel och väljer proportioner så att möbeln blir tilltalande och vacker.  Häftet innehåller 16 sidor med teckningar och beskrivningar i svart/vitt

Ballbomöblerna - enkla bruksmetoder använda i västra Sverige


I boken Ballbomöblerna tar Torsten Sigfridsson oss med på en tur i de enkla möblernas värld och lyfter fram deras värde för "de små". Hantverket präglas av en enkelhet som är nödvändig då verktygs- och verkstadsresurserna är knappa. Rikt illustrerad i färg och svart/vitt. Utgiven av Hemslöjd Västra Götaland. 156 sidor.

Senast uppdaterad: 2017-06-26 12:00