Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fläta näver 21-22/9

Två handväskor och två små väskor väskor flätade i näver

Näver är ett oerhört mångsidigt material. Den här helgen bekantar du dig med materialet och lär dig fläta med näver och tillverka föremål som väskor, fat eller skålar.

Under två dagar kommer produktdesignern och näverslöjdaren Kerstin Sylwan till Nääs och håller kurs i näverflätning.

Näver är ett fantastiskt material fullt av möjligheter. Du får bekanta dig med olika tekniker som används för att skapa föremål av näver som flätning, tampning, vikning och sömnad. Men under kursen arbetar vi med flätning som teknik. Du får också veta mer om näver som material, dess historia och traditioner.
När man flätar näver behövs som regel inga särskilda förkunskaper. Är du nybörjare är det lämpligast att göra tex. en liten väska, en skål, en korg eller ett brödfat under kursen. Plus något litet om tiden räcker till. Har du lite mer vana kan du göra en öppen väska med bärrem eller enklare kont.

Ha gärna lite idéer med dig inför kursen, men är du osäker kan du bestämma dig efter att vi fått känna lite på materialet. Tillsammans bedömer vi vad som är rimligt att hinna med och vad man eventuellt kan göra klart hemma.

Kursledare

Kerstin Sylwan är i grunden produktdesigner och har under flera år arbetat med att lära sig nävertekniker för att inkorporera det i sitt arbete. Hon är upplärd av näverslöjdaren Bror Forslund och ser fram emot att det fantastiska materialet ska bli uppmärksammat och använt av fler.

Fika och lunch

Välkomstfika, kaffe/te och enklare lunch ingår i kursavgiften. Lunchen är en soppbuffé som serveras i slottsboden. Anmäl önskemål om specialkost i förväg till SV.

Tag med 

Du behöver inte ta med något speciellt för kursen, material och verktyg finns på plats. Även papper och penna för anteckningar.

Näver ingår i kursavgiften, men ev. läder till remmar eller liknande tillbehör köper du på plats. Har du läder eller vävda band hemma som du vill använda till rem kan du ta med det. 

Att tänka på

Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkering sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdlärarseminariet där kursen hålls. Betalning i automat eller via app. Pengarna går till att bevara byggnaderna på området.

NÄR, VAR, HUR

Datum: 21-22 september 2024
Tid: lör & sön 10-17
Kursledare: Kerstin Sylwan
Avgift: 3 400 kr
Plats: Mötesrummet i Slöjdseminariet, Nääs

Anmälan och frågor

Klicka här för att anmäla dig till kursen 

Hitta till Slöjdseminariet på Nääs

Senast uppdaterad: 2024-04-18 14:13