Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Föredrag

En person pratar i en mikrofon, två personer står bakom och ler

Under Reko på Nääs kan du lyssna på föredrag i så vitt skilda ämnen som hussvamp, timmerlagningar, färg och form samt fönster. Läs mer här!

Vissa av föredragen på Reko sker i samverkan med föreningen Stolpverk Nordens årsmöte som hålls i Vänhem i anslutning till Reko på Nääs. 

Lagom till lunch flyttas föredragen till vår egen föredragslokal Röda rummet i Källnääs.

Tid Plats/lokal Föredragshållare Titel
10.00-10.45 Vänhem Milis Ivarsson, Av Jord* Färg och form, ytbehandling av våra stolpverk - om färgsättning av en interiör och stolpverksstomme.
11.00-11.45 Vänhem Mattias Hallgren*

Mattias berättar om ett nyligen avslutat projekt gällande reparation av Lanterninen på Storkyrkan i Stockholm. 

12.00-12.45 Röda rummet, Källnääs Mats Lindström, Husögat och Dacapo Mariestad Fönster, energi och cirkulär ekonomi
13.00-13.30 Röda rummet, Källnääs Roger Karlsson, Kustens Byggnadsvård Om träfasader i dåligt skick och hur man bäst går till väga för att renovera dem.
13.30-15.00   Paus för Lieslaget, tävling i att slå med lie, och tårtkalas! Länk till information om Lieslaget
15.00-15.45 Röda rummet, Källnääs Vakans  

Föredrag markerade med * sker i samarbete med föreningen Stolpverk Norden som håller årsmöte i Vänhem 28-29 maj.

Information om föredragshållarna

Mattias Hallgren - timmerman hos Traditionsbärarna, slottstimmerman och hantverksforskare

Mattias är mångsysslare inom byggnadsvård och timmermansskrået. Han har varit verksam som timmerman i större delen av södra Sverige under flera decennier och är en del av Traditionsbärararna - Yrkesspecialister i samverkan för bevarande av traditionella hantverk. 

Länk till Traditionsbärarna

Milis Ivarsson, Av Jord.

Milis Ivarsson grundare av Av Jord, färgsättare och arkitekt, har under ca 40 år utvecklat och förbättrat äggoljetempera med jordpigment. 2005 gav Milis tillsammans med dottern Frida Hafvenstein Lenzer ut boken Jordens färg - om jordpigment i äggoljetempera. Av jord AB bildades 2005 när boken Jordens färg var klar och skulle börja säljas.

Efter några månader upptäckte vi att bokkunderna även ville köpa pigmenten som vi beskriver i boken och kulörerna som finns recept till i boken som färdiga pigmentblandningar. Vi skapade då färg i påse (först kallad Gjord av jord) utifrån recepten i boken och började sälja pigmenten, färg i påse och färgredskap. Senare har vi kompletterat med fler nyanser av färg i påse och anpassat dem till olika ändamål som snickeri, tak och vägg.

Efter föredraget stannar Milis kvar en stund i Vänhem för att svara på frågor. Därefter träffas hon i sin monter i Källnääs utställningshall fram till ca 13.00.

Länk till Av Jord.

Roger Karlsson, Kustens Byggnadsvård

Under Reko på Nääs ställer Kustens Byggnadsvård ut i Byggnadsvårdsmässan utanför Källnääs. Roger Karlsson håller ett kort föredrag om träfasader i dåligt skick och hur man kan gå till väga för att renovera dom.

Läs mer om Roger Karlsson och Kustens Byggnadsvård på vår sida om Byggnadsvårdsmässan

Mats Lindström, Husögat AB och Dacapo Mariestad

Mats har en lång erfarenhet som fönsterrenoverare i företaget Husögat. Han har även hållit populära fönsterrenoveringskurser hos oss på Slöjd & Byggnadsvård. De senasten åren har Mats varit med och byggt upp den ettåriga utbildningen till fönsterhantverkare på Dacapå Mariestad. 

Under Reko på Nääs hittar ni Mats tillsammans med elever från Dacapo i Byggnadsvårdsmässan. Han avslutar dagens program med föredraget Fönster, energi och cirkulär ekonomi.

Länk till Husögat

Länk till Dacapo Mariestad

Länk till fönsterrenoveringskurserna på Slöjd & Byggnadsvård

Senast uppdaterad: 2023-02-14 10:11